Subsidiemiljarden zijn hopeloos versnipperd

©Serge Baeken

Alle Belgische overheden samen gaven vorig jaar 10 miljard euro subsidies aan bedrijven. Een verdrievoudiging ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.

Ons land zit ver boven het niveau van de buurlanden. Maar in weerwil van de hoge bedragen lijken steeds minder ondernemers hun weg te vinden in de subsidiejungle. Vlaanderen heeft de voorbije jaren bijvoorbeeld inspanningen gedaan om de innovatiesubsidies op te drijven. Maar dat ging gepaard met een wildgroei aan initiatieven.

Het aantal agentschappen, kenniscentra, competentiepolen, proeftuinen, clusters en andere overheidsgefinancierde instellingen die rond innovatiesteun actief zijn, is gestegen naar bijna 200. En er blijven er bijkomen.

Dat veroorzaakt hopeloos veel versnippering en onnodig veel administratie. Daar is nagenoeg iedereen het over eens.

In een memorandum aan de overheid waarschuwt het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) dat ‘ondanks enkele consolidaties er te veel structuren zijn ontstaan met deels overlappende klanten en missies’.

Het gevolg is dat veel steunmaatregelen onvoldoende kritische massa hebben, waardoor ze vaak impact missen. Veel bedrijven worden afgeschrikt omdat ze door de bomen het bos niet meer zien.

‘Je kan met innovatiesubsidies echt een sleutelmoment creëren. Mensen die zeggen: als we steun krijgen, springen we’, gelooft consultant Wouter Desmet, ‘maar dan moet de steun wel substantieel zijn.'

Volgens Vincent Thoen van de werkgeversorganisatie Voka kan 30 procent van de structuren geschrapt worden zonder aan de budgetten voor de bedrijven te raken. Bovendien moet meer stroomlijning tot meer transparantie leiden en de bedrijven makkelijker toegang geven tot de steun.

Lees de volledige analyse in de weekendkrant van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud