Te veel fijnstof in heel Vlaanderen

Het wegtransport is een van de belangrijkste oorzaken van fijnstof. ©ANP

In heel Vlaanderen wordt de norm voor fijnstof te vaak overschreden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Vlaanderen haalt de Europese doelstellingen voor luchtkwaliteit, maar de gezondheidsimpact blijft groot. In heel de regio zijn de concentraties fijnstof volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie te hoog. Volgens die organisatie heeft de kleinste concentratie al een nadelige impact op de longen, de levenskwaliteit en de -duur.

In 2017 werd de grens voor fijnstof in bijna de helft van Vlaanderen overschreden. Vorig jaar was dat in zo goed als heel Vlaanderen het geval, blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. 2018 was volgens de maatschappij een heel droog jaar, waardoor de hoeveelheid fijnstof op alle meetplaatsen licht is gestegen.

Terwijl de concentratie van fijnstof in de periode 1996 - 2015 gestaag daalde, stagneerde die sindsdien en steeg de concentratie vorig jaar dus opnieuw. Ook de ozonconcentratie is in heel Vlaanderen te hoog, zowel volgens de Europese normen als volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud