Te veel krotten in Vlaanderen

©REPORTERS

In Vlaanderen staan 8.742 woningen te verkrotten. Ruim een derde meer dan vijf jaar geleden.

In Vlaanderen staan 8.742 woningen te verkrotten. 7.799 daarvan zijn er zo erg aan toe dat ze onbewoonbaar zijn. Dat zijn er 37 procent meer dan vijf jaar geleden. De cijfers, die door Michele Hostekint (sp.a) werden opgevraagd bij minister van Wonen Liesbeth Homans, staan maandag in Het Laatste Nieuws.

Een woning die onbewoonbaar is, voldoet niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid. Vervallen panden kunnen wel nog bewoond zijn, maar het verval is van buitenaf duidelijk zichtbaar en storend.

De provincie Antwerpen -die ook het drukst bewoond is- spant de kroon met 2.663 ongeschikte en onbewoonbare woningen en 267 verwaarloosde huizen.

De minister verklaart de toename doordat gemeenten sinds enkele jaren verplicht een leegstandsregister moeten bijhouden. Daarnaast zijn er meer controles en moet er geen advies meer gevraagd worden bij Wonen Vlaanderen.

Steden en gemeenten binden de strijd tegen de verkrotting aan met een belasting. Deze leegstand- of 'verkrottingstaks' brengt zo'n half miljoen euro per jaar op. Homans zegt in de krant dat ze de gemeenten nog beter wil wapenen. 'Ik wil onderzoeken of de heffing op verwaarlozing een lokale bevoegdheid kan worden. Nu is dat nog een Vlaamse bevoegdheid', luidt het. Ze pleit ook om de procedure voor het in sociaal beheer nemen van een leegstaand pand, te vereenvoudigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud