Tijdelijke vergoeding voor beroepsopleiding

Heel wat beroepsopleidingen zijn stopgezet door corona. ©Walter Saenen / ID

Er is een oplossing voor volgers van een individuele beroepsopleiding die door corona op droog zaad werden gezet. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) kent hen een tijdelijke uitkering toe.

Een individuele beroepsopleiding (IBO) is een vorm van werkplekleren waarbij een cursist een opleiding op maat krijgt op de werkvloer en daarna een contract tekent in dat bedrijf. Tijdens de opleiding krijgt de cursist een IBO-premie van VDAB, waarvan de hoogte afhankelijk is van de werkloosheidsuitkering. Het bedrijf betaalt tijdens de IBO geen loon en geen RSZ, alleen een maandelijkse premie aan VDAB.

Aangezien er door de coronacrisis veel bedrijven gesloten zijn, werden ook heel wat beroepsopleidingen stopgezet. 1.500 op een totaal van 3.300 met name. 'Veertig procent van die mensen kunnen niet terugvallen op een uitkering en hebben dus geen enkel inkomen op dit moment', klaagden de vakbonden de voorbije week al aan. 

Minister Crevits kent nu een tijdelijke uitkering toe voor iedere IBO-overeenkomst die werd stopgezet. 'Deze vergoeding bedraagt 70% van het bedrag waar een cursist recht op had op het moment van de stopzetting van de IBO-overeenkomst', aldus Hilde Crevits. 

Wijkwerken

De vakbonden ACV en ABVV reageren tevreden, maar benadrukken dat het werk niet af is. 'De vraag blijft hoe de VDAB deze mensen na de coronacrisis verder zal begeleiden. Zonder verbreking hadden zij immers recht op een contract bij dezelfde werknemer voor minstens de periode van de stage. Dat contract, en dus ook werkzekerheid voor die periode, vervalt door de eenzijdige verbreking', klinkt het bij de bonden, die ook nog wijzen op een gelijkaardig probleem bij de 11.000 Vlamingen die met het statuut van wijkwerker aan de slag zijn, het vroegere PWA. 'Eind deze maand, begin volgende week, zal voor velen onder hen het inkomen fors dalen', klinkt het. 

Volgens het kabinet van minister Crevits wordt er volgende week voor een oplossing gezorgd voor deze groep. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud