'Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn'

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. ©Photo News

De opschorting van de meldingsplicht van tijdelijk werklozen bij de VDAB bemoeilijkt hun activering, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Crevits dringt er bij haar federale collega Pierre-Yves Dermagne (PS) op aan om het stelsel van de tijdelijke werkloosheid aan te passen. Dat schrijft De Standaard maandag. Dermagne verlengde de regeling voor bedrijven die door corona getroffen zijn tot eind juni. Daardoor geldt tot de zomer geen inschrijvingsplicht bij de VDAB voor werknemers die door corona tijdelijk werkloos zijn.

In normale tijden zijn werklozen verplicht om zich na drie maanden inactiviteit te melden bij de VDAB en zich in te schrijven voor een opleiding of op zoek te gaan naar een job. Die verplichting maakt Dermagne dus tijdelijk ongedaan.

'Verloren tijd'

Dat zint Crevits niet. 'Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn. Integendeel, het is net het ideale moment om opleidingen te volgen of tijdelijk een andere job uit te oefenen en zo zijn vaardigheden aan te scherpen', zegt ze. Crevits vraagt daarom aan Dermagne om tijdelijk werklozen alsnog te verplichten zich na drie maanden bij de VDAB te melden.

In december waren er nog zo'n 162.000 werknemers tijdelijk werkloos in Vlaanderen, van wie zo'n 60.000 minstens 10 dagen in die maand. Het zijn vooral die 'intensief tijdelijk werklozen' die Crevits in het oog wil houden. Die groep loopt volgens haar het grootste risico om in de structurele werkloosheid te belanden.

Tijdelijke werkloosheid heeft een grote voorspellende kracht op definitieve werkloosheid.
Stijn Baert
Arbeidseconoom UGent

'Tijdelijke werkloosheid heeft een grote voorspellende kracht op definitieve werkloosheid', zegt de arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). 'Bij een enquête tijdens de eerste lockdown vreesden 40 procent van de mensen in de tijdelijke werkloosheid hun baan definitief te verliezen door corona, tegenover een op de vijf in andere groepen.'

Doorstroming gegevens

Een opleiding of een (tijdelijke) heroriëntering naar een andere job kunnen ertoe leiden dat de vaardigheden van de tijdelijk werkloze op peil blijven. Crevits ambieert driekwart van de intensief tijdelijk werklozen naar een opleiding, stage, vrijwilligerswerk of een andere job te leiden.

'Om die ambitie waar te maken is het ook belangrijk dat VDAB snel zicht krijgt op deze groep', zegt ze. Dat is momenteel niet het geval. De tijdelijk werklozen worden geregistreerd door de federale RVA, die de gegevens maandelijks doorspeelt aan de VDAB. Dat gebeurt echter pas drie weken na het afsluiten van de maand.

'Als we die gegevens laat krijgen, kan de VDAB maar laat ingeschakeld worden', zegt Crevits. De federale regering geeft wel aan te werken aan een versnelling van de aanlevering van die gegevens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud