Advertentie

Tinneke Beeckman en Jan Dumolyn in canoncommissie

Emmanuel Gerard, de voorzitter van de canoncommissie. ©ku leuven

Acht experten zullen onder historicus Emmanuel Gerard werken aan een Vlaamse canon. Er werd lang gevreesd voor een politieke samenstelling van die commissie.

Het idee voor een Vlaamse canon werd vorig jaar opgenomen in de startnota van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die toen informateur was om een Vlaamse regering te vormen. Het plan kreeg veel kritiek van academici, die vreesden dat de canon een politiek instrument zou worden om een Vlaamse identiteit te creëren. Toch werd het plan opgenomen in het regeerakkoord.

De canon, die over twee jaar af moet zijn, moet een leidraad worden van de geschiedenis en cultuur van de regio die vandaag Vlaanderen is. Midden september stelde de Vlaamse regering de historicus Emmanuel Gerard (KU Leuven) aan als voorzitter van de commissie. Hij mocht autonoom een multidisciplinair en pluralistisch team samenstellen om hem bij te staan.

Intussen heeft hij acht experts gekozen. Die komen uit verschillende hoeken van de humane wetenschappen en velen hebben een link met het academische milieu. Kevin Absillis en Frank Willaert (beiden UAntwerpen) vertegenwoordigen de letterkunde, Wim De Clerq (UGent) de archeologie. Jan Dumolyn (UGent) is een historicus met een uitgesproken links profiel.

Tinneke Beeckman neemt als filosofe een belangrijke plek in het publieke debat in. Hind Fraihi is als onderzoeksjournaliste en auteur gespecialiseerd in islam en culturele diversiteit. Ook de kunsten zijn vertegenwoordigd met kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven) en Cathérine Verleysen. Die laatste is bekend als interim-directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Ze verving Catherine de Zegher nadat controverse was ontstaan over mogelijk vervalste werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud