Toch geen professionele cateraar nodig voor tuinfeesten met meer dan tien

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©BELGA

Wie deze zomer een tuinfeest met maximaal 50 mensen wil organiseren, moet dan toch geen professionele cateraar inhuren. Dat kondigt Vlaams minister-president Jan Jambon aan.

De N-VA-politicus oogstte dit weekend een storm van kritiek, nadat hij had verduidelijkt had dat alle bijeenkomsten in de privésfeer deze zomer beperkt blijven tot maximaal tien personen. 'Alles wat in juli en augustus georganiseerd wordt, moet met een professionele organisatie gebeuren, volgens de geldende regels', liet Jambon weten. Wie dus een tuinfeest met pakweg 20 aanwezigen wilde organiseren, werd geacht een professionele cateraar in te huren.

In de 'Cooke & Verhulst Show' gaf Jambon aan dat hij de heisa begrijpt, maar de beslissing nog altijd logisch vindt. Toch wordt de maatregel na overleg met premier Alexander De Croo (Open VLD) en de andere minister-presidenten bijgestuurd. 'Vanaf 9 juni laten we tuinfeesten voor 50 mensen toe, cateraar of geen cateraar', zei Jambon. 'We gaan geen politie in de tuinen sturen om te kijken wat mensen doen. We weten intussen wat mag en niet mag.'

Ministerieel besluit

Opvallend is dat de beslissing niet doorgesproken lijkt met CD&V. Hoewel die partij een coalitiepartner is in de Vlaamse en de federale regering, lijken de christendemocraten niet op de hoogte. 'Is dit de manier waarop we de mensen informeren', tweette CD&V-voorzitter Joachim Coens prompt. 'Blijkbaar is het belangrijk wie wat kan aankondigen, maar mensen moeten duidelijk weten wat er kan en niet kan. Daar moet een zekere logica in zitten', ging hij woensdagochtend verder in het Radio 1-programma 'De ochtend'.

Bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) valt te horen dat de opmaak van het ministerieel besluit - dat de coronamaatregelen bepaalt - nog volop bezig is. 'De publicatie van het MB en verdere communicatie daaromtrent volgen zo snel mogelijk', zegt haar woordvoerster.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud