Tom Meeuws brengt Antwerpse sp.a opnieuw in problemen

Tom Meeuws bij de voorstelling van de Samen-alliantie met Groen. ©BELGA

Tom Meeuws, de voorzitter van sp.a Antwerpen, is opnieuw in opspraak gekomen na berichten dat hij bij De Lijn moest opstappen na financieel geknoei. De kartellijst Samen laat hem niet vallen en incasseert dus mee de klap.

De overstap van Tom Meeuws uit de bedrijfswereld naar de Antwerpse politiek en de Groen-sp.a-lijst Samen blijft tot moeilijkheden leiden. De voorzitter van sp.a Antwerpen komt opnieuw in opspraak wegens slordig financieel beleid bij De Lijn, waar hij van 2013 tot 2015 directeur was.

Het weekblad Dag Allemaal meldt dinsdag dat Meeuws bij De Lijn grote betalingen deed zonder contract of zonder de vereiste toestemming. Ook Het Laatste Nieuws en De Morgen bevestigen delen van het verhaal.

De Roma

Zo zou Meeuws de feestelijke opening van de Reuzenpijp, een tramtunnel onder de Turnhoutsebaan, uitbesteed hebben aan het cultuurcentrum De Roma zonder contract. De boekhouding ontdekte de betaling pas achteraf. Meeuws zou 150.000 euro van de 549.000 euro hebben betaald in 2014, terwijl het contract pas in 2015 werd afgesloten. Ook bronnen aan De Morgen bevestigen het verhaal.

Voorts zou Meeuws een reclamecampagne van 100.000 euro in Gazet van Antwerpen in 2014 hebben betaald in drie schijven, leren documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Op die manier viel de controle door de raad van bestuur van De Lijn weg. Die moet uitgaven boven 67.000 euro goedkeuren.

Die incidenten zouden de reden zijn voor zijn ontslag bij De Lijn. 

Bescherming door Van Besien

De Lijn zelf wil daarover geen commentaar kwijt. Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken is in 2015 een dading afgesloten met Tom Meeuws waarbij zijn arbeidscontract werd beëindigd en beide partijen afspraken geen verdere details vrij te geven. Om dezelfde reden kan Meeuws niet publiek reageren op de aantijgingen, zegt zijn woordvoerster.

Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen, maar over het verleden van personen.
Wouter Van Besien
Lijsttrekker Samen

Wouter Van Besien, die de kartellijst Samen trekt in Antwerpen waarop Meeuws op de derde plaats staat, neemt hem ondertussen in bescherming. 'Dit is niet het soort campagne dat wij willen', zegt hij. 'Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen, maar over het verleden van personen. Ik wil mij focussen op wat de inwoners van onze stad echt wakker houdt: gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten.' Van Besien roept op tot een 'propere campagne'. 

Eerder kwam Meeuws  al in opspraak omdat hij als voorzitter van sp.a Antwerpen uithaalde naar contacten tussen het Antwerps stadsbestuur met de vastgoedwereld, terwijl hij zelf nauwe contacten met de vastgoedsector bleek te hebben. Hij zei toen op het VTM-nieuws 'kwaad te zijn op zichzelf' omdat hij zelf contacten had gehad met de veelbesproken Antwerpse vastgoedgroep Land Invest.

Negatieve campagnekaravaan

'Ik heb heel veel spijt en ik ben kwaad op mezelf', zei hij toen aan VTM. 'Ik heb te laat beseft dat mijn onbevangen sociale en professionele contacten in het zakenleven geen probleem zijn, maar in de politiek wel. Ik had moeten inzien dat ik - toen ik als ondernemer de politiek in ging - beter op mijn tellen had moeten passen.'

Het integriteitsbureau van de stad Antwerpen oordeelde ondertussen dat het Antwerps stadsbestuur niets fout deed toen het ging eten op uitnodiging van Land Invest. 

Met de nieuwe aantijgingen tegen Meeuws is de 'negatieve campagnekaravaan', die maandag nog halt hield in Gent, opnieuw in Antwerpen beland. En het Groen-sp.a-kartel Samen mag de schade te incasseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud