Advertentie
netto

Tommelein zet in op verlaging Turteltaks

'De energieheffing zal omlaag gaan wanneer het kan', belooft minister van Energie Bart Tommelein. ©Photo News

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil de gecontesteerde Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks, verlagen.

‘Ze zal omlaag gaan wanneer het kan’, maakt de Vlaamse liberaal zich sterk in een gesprek met De Tijd. Dat kan omdat miljarden minder steun naar biomassacentrales zal vloeien. Vorig jaar stopte het Gentse biomassaproject BEE (goed voor ruim 2 miljard euro aan steun) en vorige week kondigde Langerlo (2,4 miljard euro steun) aan dat het de boeken zal neerleggen.

Als Langerlo definitief van de baan is, halen de liberalen onder leiding van voorzitster Gwendolyn Rutten hun slag thuis. Zij had zwaar ingezet op het annuleren van de miljardensteun aan biomassacentrales om het mes te kunnen zetten in de Turteltaks, die de kop van Tommeleins voorgangster Annemie Turtelboom kostte.

‘We kuisen de schuldenberg op en zetten de fouten van anderen recht. Volgende stap: uw factuur omlaag’, twitterde de partijvoorzitster.

De energieheffing zal omlaag gaan wanneer het kan. Maar we moeten ook een schuldenberg wegwerken en de groene doelstellingen halen.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

Vanop de oppositiebanken klonk het meteen dat de Turteltaks flink kon dalen.

Waarschuwing

Tommelein waarschuwt evenwel dat van een complete schrapping of een snelle daling van de energieheffing geen sprake kan zijn.

‘Ik ga geen beloftes maken die ik niet kan waarmaken. Een groot deel van de heffing dient om de gigantische schuldenberg door de oversubsidiëring van zonnepanelen en de stroomprijsblokkering in het verleden weg te werken. We slepen die factuur nog tot na 2030 mee. De energieheffing brengt 495 miljoen per jaar op, maar de steun aan zonnepanelen uit het verleden kost ons jaarlijks 700 miljoen euro’.

Energiebesparing en groene stroom

Door het annuleren van de twee biomassacentrales wordt vanaf 2019 440 miljoen euro per jaar bespaard op steun. Maar er moeten andere manieren gevonden worden om de groene stroom die uit de biomassacentrale had moeten komen te compenseren. ‘We moeten inzetten op nog meer energiebesparingen en extra productie van groene stroom uit zon en wind én groene warmte’, zegt Tommelein, maar ook daar zal wat geld van de taks voor nodig zijn.

Critici vrezen dat het niet mogelijk is de groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen zonder Langerlo. ‘Ik mik vooral op de lange termijn en de doelstellingen tegen 2030, maar ik wil zeker ook de doelstelling voor 2020 halen.’ Volgens Tommelein is dat mathematisch mogelijk. ‘Het kan, als iedereen beseft dat we een tandje moeten bijsteken.’

Hij vindt dat burgers en bedrijven meer moeten investeren in zonnepanelen. ‘De overheid moet nog meer het goede voorbeeld geven’, zegt Tommelein. ‘De spoorwegen zijn een van de grootste stroomverbruikers, maar ze produceren zelf te weinig. In Oostende wordt een nieuw station gebouwd zonder zonnepanelen op het dak.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud