Tot 18 uur geen landingen meer op Zaventem

File op de wegen in Brussel. ©Photo News

Brussels Airport raadt passagiers maandagmiddag af om nog naar de luchthaven te vertrekken. Tot 18 uur mogen in Brussel geen vliegtuigen landen.

Niet alleen de inkomende vluchten, maar ook veel uitgaande vluchten worden geschrapt. Dat is alvast het geval voor de meeste vertrekkende vluchten die Brussels Airlines vandaag gepland had. Alleen de langeafstandsvluchten gaan door, maar daar moeten passagiers rekening houden met vertragingen, laat de maatschappij weten.

Brussels Airlines voert de vluchten naar Kigali, New York, Mumbai, Kinshasa, Accra en Lomé, Dakar en Banjul, Douala en Yaoundé en Ouagadougou en Abidjan wel nog uit. Op de website van Brussels Airlines staat meer uitleg over hoe reizigers  hun vlucht kunnen omboeken of een terugbetaling kunnen vragen.

De sneeuw en regen zorgen al de hele dag voor ellende op de luchthaven. Omstreeks 13.30 uur waren al bijna 80 vluchten afgelast. Mensen wier vlucht geannuleerd is, moeten niet naar de luchthaven komen. Zij nemen best contact op met de betrokken luchtvaartmaatschappij.

Wie een vlucht neemt die als gepland aangeduid staat, kan wel naar de luchthaven komen. Al bestaat de kans dat ook die vlucht alsnog geannuleerd wordt. Door de combinatie van sneeuw, wind en lage temperaturen is maar één piste in gebruik.

'Controleer regelmatig of uw vlucht in de loop van maandag 11 december nog zal vertrekken en neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie', luidt het advies van de luchthaven. 'Indien uw vlucht is geannuleerd, heeft het geen zin om naar de luchthaven te komen en neemt u het best contact op met uw luchtvaartmaatschappij.'

Sneeuw zorgt al de hele dag voor sterke verkeershinder.

Door de forse sneeuwval vanochtend waren ook de monsterfiles op de Vlaamse hoofdwegen uitzonderlijk lang. Rond elf uur vanochtend was er meer dan 690 kilometer files, aldus het Vlaamse Verkeerscentrum. Nadien nam de druk af, maar bleven op de hoofdwegen lange files staan.

De sneeuwval had vanochtend heel Vlaanderen in zijn greep. Op veel snelwegen raakten rijstroken ondergesneeuwd, waardoor het verkeer klem raakte. In Brussel werden de tunnels afgesloten vanwege problemen door gladheid aan de uitritten. Intussen zijn alle tunnels wel weer heropend. Ook het openbaar vervoer in de hoofdstad is in de war. Zestien van de 50 buslijnen rijden voorlopig niet. Op andere lijnen zijn er onderbrekingen en omleidingen.

Je kunt niet van files als dusdanig spreken. Er zijn wel heel veel vertragingen.
Danny Smagghe
Touring

Ook het tramverkeer in Brussel ondervond hinder door voertuigen die stilstaan op de sporen. Hier en daar werden afritten op de autosnelwegen afgesloten, en is het uitkijken voor hellingen aan bruggen en op binnenwegen. 

'Je kunt niet van files als dusdanig spreken', zegt Danny Smagghe van Touring. 'Er zijn wel heel veel vertragingen.' Meteo Wing verwacht eveneens 'grote problemen' voor de avondspits en de ochtendspits morgen, vanwege een nieuwe neerslagzone die nadert vanuit het zuiden.

De NMBS laat weten dat het treinverkeer in ons land geen grote hinder ondervindt. Op een aantal lijnen is het spoorverkeer wel onderbroken. Zo rijden er geen treinen tussen Lichtervelde en De Panne, en ook tussen Temse en Puurs is geen verkeer mogelijk omdat een boom op de sporen is terechtgekomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud