Tot dinsdagochtend onweders

Op veel plaatsen veroorzaakten centimeters grote hagelbollen fikse schade. ©BELGA

Na de zware onweders van het afgelopen weekend keert de rust nog niet meteen weer. In de nacht van zondag op maandag kregen West- en Oost-Vlaanderen het al te verduren, en maandagmiddag en -avond komen er vanuit Frankrijk nog stevige regen- en onweersbuien ons land binnen, met kans op hagel en zware windstoten.

Maandag hield een nieuw stormfront lelijk huis in de Antwerpse Kempen, met tientallen oproepen bij de brandweerkorpsen tot gevolg over stormschade, vooral door omgewaaide bomen. In Mol is een man vermist nadat een ruikwind zijn bootje deel omkantelen.

Maandagnacht trekken de buien geleidelijk weg naar het noordoosten. Maar aan het eind van de nacht verschijnen er opnieuw onweersbuien over het westen en midden van het land. Tot dinsdagochtend 8 uur blijft in het hele land code oranje van kracht, wat betekent dat er nog hevig onweer op komst is, mogelijk met wateroverlast en schade. Er is een grote kans op hevige regen, zware hagelbuien en harde rukwinden. 

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken doet volgende aanbevelingen:

Zet de wagen indien mogelijk in de garage en vermijd te parkeren onder bomen.

Probeer tuinmeubilair binnen te zetten of af te dekken.

Blijf binnen op het moment van het onweer.

Als u schade heeft, neem foto's van de schade, met het oog op het verzekeringsdossier. 

Hebt u dringend de hulpdiensten nodig, bel dan 112. Mogelijk moet u geduld oefenen. 

Daarna volgt een drogere periode met opklaringen maar in de namiddag neemt de kans op enkele regen-of onweersbuien alweer toe. Het is wachten tot woensdag op droog en rustig weer, dat tot zondag zou aanhouden, al wordt in het weekend de kans op een bui weer groter. 

Verschillende regio's in Vlaanderen en Wallonië zijn in de nacht van zondag op maandag opgeschrikt door hevige hagelbuien en zware onweders. 'Rond middernacht is een onweerscel nabij Poperinge ons land binnengekomen. Die zorgde voor onweer, veel neerslag en ook hagel, met lokaal hagelbollen van 5 tot 7 centimeter', meldde Frank Deboosere, weerman van de VRT, maandagochtend op zijn website. 'De onweerscel trok rond 01.30 uur net ten noorden van Gent voorbij en splitste dan in twee stukken. Een deel ging richting Terneuzen, een ander deel boog af naar Antwerpen en verdween om 03.30 uur via Turnhout. Ondertussen was nabij Kortemark rond 02.30 uur een tweede onweerscel ontstaan die via Maldegem ons land verliet rond 03.45 uur.'

In West-Vlaanderen had vooral de regio rond Tielt te kampen met wateroverlast na een wolkbreuk. 'Tielt kreeg 30 liter water per vierkante meter op korte tijd te slikken. Dit resulteerde in vele tientallen oproepen voor de brandweer uit Tielt, Aarsele en Ruiselede', meldt burgemeester Els De Rammelaere. 

De onweerszone trok maandag vanaf 01.30 uur via Aalter de provincie Oost-Vlaanderen binnen. Daar kreeg de lokale brandweer 80 oproepen voor ondergelopen kelders en glasschade en werd er versterking geboden uit Nevele. Verder in het Meetjesland is er vooral schade in de zone Zomergem, Eeklo en het noorden van Gent, waar de brandweer ruim honderd oproepen kreeg voor schademeldingen uit Lovendegem, Evergem, Kluizen, Ertvelde en Sleidinge. Naast particulieren liepen daar ook verschillende bloemisterijen schade op aan serres.

In het Waasland is de brandweer Sint-Niklaas een lijst met inmiddels al 1.150 schademeldingen aan het verwerken en is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd zodat de stadsdiensten, politie, brandweer en medische diensten preventiever kunnen samenwerken. In het AZ Nikolaas zijn glaskoepels beschadigd, net als bij een aantal bedrijven, en heel wat particulieren kregen te maken met schade aan koepels, dakramen, veranda's, serres of daken of deuken in wagens. Een tiental mensen raakten gewond door glasscherven of hagelbollen. 

Volgens burgemeester Dehandschutter bedraagt het werkelijk aantal schadegevallen een veelvoud, omdat de hulpdiensten niet steeds gecontacteerd worden. Net zoals Wingene zet ook de stad Sint-Niklaas de procedure in om de hagelstorm als ramp te laten erkennen.

Verder in het Waasland is er ook schade in Wachtebeke (beperkt), Moerbeke-Waas en waren er ook 75 schademeldingen voor de brandweer uit het centrum van Beveren en deelgemeente Melsele.

En ook Antwerpen likt maandagochtend zijn wonden na de passage van het zware onweer met hagel over het stadscentrum. De brandweer kreeg er al ruim 700 oproepen te verwerken. Vooral in Antwerpen-Noord is de ravage groot. Er is veel schade aan ramen, glaskoepels en auto's, al was er ook even sprake van wateroverlast, onder meer in de Bolivartunnel onder het Justitiepaleis richting A12. Het stadbestuur is nog bezig met het opmeten van de schade aan de stedelijke infrastructuur. In de loop van de dag zal via de website antwerpen.be informatie worden verstrekt aan bewoners wier woning of wagen schade opliep.

Ook het attractiepark Mini-Europa op de Heizel in Brussel meldde dat er voor naar schatting 20.000 tot 30.000 euro schade is aan de maquettes, aangericht door hagelbollen. De maquettes van Arc-et-Senans, de Eiffeltoren en de oorlogskerkhoven van de Eerste Wereldoorlog - waarvan de voorstelling nu donderdag gepland staat - liepen de meest zichtbare schade op.

De ondernemersorganisatie Unizo opent een noodlijn en een website met informatie en tips voor ondernemers die schade leden, en een overzicht van mogelijke steunmaatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud