Advertentie

Toxicoloog Jan Tytgat stelt zich kandidaat als rector KU Leuven

©KU Leuven / Rob Stevens

Jan Tytgat neemt het op tegen zittend rector Luc Sels. 'De KU Leuven moet haar positie in het maatschappelijke debat heroveren', zegt hij.

De 58-jarige toxicoloog en farmacoloog bevestigt dinsdag in een interview met Knack.be zijn kandidatuur. 'We zijn een fabriek geworden die diploma's aflevert', zegt hij.

Begin dit jaar kondigde rector Sels aan in mei mee te dingen voor een tweede ambtsperiode. Vier jaar geleden toonde Tytgat al interesse voor de rectorverkiezingen.

'Toen Luc Sels het uiteindelijk haalde van rector Rik Torfs, heb ik mij voorgenomen een vriendelijke waakhond te zijn van zijn beleid. We zijn ondertussen vier jaar verder en ik ben niet echt tevreden over wat er is gebeurd. Daarom doe ik op 11 mei wel mee. Je kan niet aan de kant blijven staan en alleen kritiek geven', zegt hij.

'Positie heroveren'

Tytgat werkt al zo'n 30 jaar aan de KU Leuven en geef les aan vier faculteiten in de humane, exacte en biomedische wetenschappen, de drie grote groepen van de universiteit.

Met Luc Sels aan het hoofd is de KU Leuven wel erg afwezig in het debat.
Jan Tytgat
Kandidaat-rector KU Leuven

'Mijn slogan is: nadenken is goed, maar vooruitdenken is beter. Dat laatste doet de huidige ploeg te weinig of helemaal niet. De KU Leuven en de associatie vormen met hun studenten, hoogleraren, onderzoekers en ondersteunend personeel een grote familie, maar wel een familie met veel frustraties en teleurstellingen', zegt hij in een interview.

'Rik Torfs kreeg kritiek omdat hij te veel in de media kwam ten koste van de andere hoogleraren en omdat hij te populistisch was. Met Luc Sels aan het hoofd is de KU Leuven wel erg afwezig in het debat. Daardoor mist de KU Leuven een aantal kansen om te wegen op het politieke en maatschappelijke debat. Die leidende rol is bijna volledig overgenomen door Caroline Pauwels van de VUB en Herman Van Goethem van de Antwerpse universiteit. Die positie moeten we heroveren', zegt Tytgat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud