Trajectcontrole herkent geen gepersonaliseerde nummerplaten

©BELGA

Wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rondrijdt, hoeft niet op de rem te gaan staan wanneer hij of zij in Vlaanderen een trajectcontrole nadert. De speciale nummerplaten worden door de zogenaamde ANPR-camera's immers niet herkend.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Op dit moment rijden er in ons land zo'n 10.000 ­wagens rond met een gepersonaliseerde nummerplaat.

Sinds april vorig jaar kregen zij nauwelijks of geen boetes in de bus. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf in de Kamer toe dat de camera's die worden ingezet op trajectcontroles of bij invalswegen in steden en gemeenten niet alle nummerplaten herkennen.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) - dat eigenaar is van de camera's - bevestigt het probleem, maar belooft de camera's zo snel mogelijk aan te passen zodat die wel gepersonaliseerde nummerplaten kunnen ­lezen. Dat is echter niet zou eenvoudig, omdat het risico bestaat dat ze ook reclameslogans gaan weergeven.

Schuldig verzuim

Dat de trajectcontroles in Vlaanderen niet werken bij gepersonaliseerde nummerplaten, komt voor Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne neer op 'schuldig verzuim van de overheid', zo zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1. 'Men weet dit al een jaar, maar het is pas wanneer er een vraag over wordt gesteld in de Kamer, dat het wordt onderzocht.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) suggereerde dat de eigenaars hun gepersonaliseerde nummerplaat dan maar moeten terugsturen, maar dat zou pas helemaal 'kafka' zijn volgens Van Quickenborne.

'Als de slimme camera's in Londen, Zweden en Singapore gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen, dan moet dat ook bij ons kunnen', zegt hij. 'Dit moet snel worden aangepakt en opgelost. De overheid moet ervoor zorgen dat de technologie werkt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud