Veerle Heeren: 'Geen enkele Truienaar heeft zijn prik later dan voorzien gekregen'

CD&V behoudt het vertrouwen in Veerle Heeren. ©BELGA

De burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heeren, heeft zich maandagavond op de gemeenteraad verantwoord voor haar vroege vaccinatie. 'Ik heb een inschattingsfout gemaakt, maar wilde alleen maar goed doen.'

Heeren kwam in opspraak omdat ze in maart al een vaccin kreeg, terwijl de 85-plussers toen aan de beurt waren. Zelf zegt ze dat het om een 'overschotje' ging. Ook haar zus, haar zoon, haar buren en haar kapper zijn vroeg ingeënt, alsook haar voltallige kabinet. De Truiense gemeenteraad wijdde maandagavond een extra zitting aan het incident.

'Ik heb een inschattingsfout gemaakt', zei Heeren. 'Maar ik heb geen politieke druk gezet om mezelf en anderen sneller gevaccineerd te krijgen. In het begin van de vaccinatiecampagne waren er veel open tijdssloten en waren mensen nog sceptisch over bijwerkingen van bepaalde vaccins, waardoor dosissen verloren dreigden te gaan.'

Ik heb geen politieke druk gezet om mezelf en anderen sneller gevaccineerd te krijgen.
Veerle Heeren
Burgemeester Sint-Truiden

'Er was een overschot van 1.000 vaccins', vervolgde Heeren. 'Omdat ik dagelijks in het vaccinatiecentrum was, ben ik toen zelf ingeënt en heb ik de namen van 13 mensen doorgegeven. Geen enkele Truienaar heeft hierdoor later dan voorzien zijn prik gekregen.' Het gaat volgens Heeren om haar zus, zoon, buren en een vriendin, maar niet om directe medewerkers.

'Ik wil de feiten niet minimaliseren', zei Heeren. 'Maar ik heb alleen maar goed willen doen. Achter de namen die ik doorgaf, zat geen systeem. Als jullie mijn verontschuldigingen aanvaarden, wil ik mij blijven inzetten voor deze stad en iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd krijgen.

Onderzoek

De gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, heeft een onderzoek geopend om uit te klaren of de burgemeester de wet heeft overtreden. Hij doet op vraag van Vlaams minister van Binnenlands Beleid Bart Somers (Open VLD).

De CD&V-fractie van Sint-Truiden kwam vrijdagavond bijeen en besloot het vertrouwen in de burgemeester te behouden. De coalitiepartners van CD&V in Sint-Truiden, N-VA en Open VLD, zouden pas na de gemeenteraad beslissen wat ze doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud