Turtelboom: 'Niets doen kost later méér dan 100 euro'

Minister van Energie Annemie Turtelboom ©BELGA

Volgens Vlaams minister van Energie zou de kostprijs van de groenestroomschulden bij ongewijzigd beleid tegen 2019 tot 250 euro per gezin oplopen.

Annemie Turtelboom verdedigt de nieuwe heffing van de Vlaamse regering, die de stroomfactuur volgend jaar met 100 euro per gezin doet stijgen. De Vlaamse minister van Energie zegt dat als er nu geen maatregelen genomen worden om de historische schuld van groenestroomcertificaten aan te pakken, door het 'multiplicatoreffect' de gemiddelde kost per gezin in 2019 naar 250 euro zou stijgen. 

Dat klonk in het vragenuurtje van een gastcollege aan ingenieursstudenten van de Universiteit Gent. De minister verduidelijkte dat de energieheffing er komt omdat de aangegane engagementen voor groenestroomcertificaten 9,2 miljoen euro per jaar kosten en wegen op haar eigen budget van 38 miljoen euro.

'Ik kan dat dus niet op een onzichtbare manier wegwerken', zei Turtelboom. De minister herinnerde dat 'de grote ontsporing' dateert uit de periode 2009-2011, dat de regeling in 2012 werd aangepast, maar dat er in die periode wel engagementen gemaakt zijn 'die nog tot 2028 gebetonneerd zijn in contracten'.

Waarom moet ik zonnepanelen met 4 à 5 procent rendement subsidiëren op een moment dat de banken met negatieve rentevoeten zitten?
Annemie Turtelboom
Minister van Energie

'Ik had twee opties', zei Turtelboom. 'Ofwel niets doen, ofwel het probleem meteen aanpakken, wetende dat de 100 euro van nu door het multiplicatoreffect in 2019 tot 250 zou gestegen zijn. Ook al ben ik voor geen meter verantwoordelijk voor de schuld, toch kan ik mijn kop niet in het zand steken.'

De minister gaf studenten nog een praktische tip. 'Je kan dat bedrag terugverdienen door van energieleverancier te veranderen, wat 30 procent van de Vlamingen al deed, maar 70 procent dus nog niet.'

Oversubsidiëring

Turtelboom zei verder dat ze niet aan 'oversubsidiëring' wil doen: vanaf januari daalt een groenestroomcertificaat voor windmolens naar 57 euro per opgewekte MW en vanaf 1 juli werd de steun voor zonnepanelen op particuliere woningen stopgezet.

De minister wees erop dat zonnepanelen nog steeds een rendement van 4 tot 5 procent opleveren. 'Waarom moet ik iets met een dergelijk rendement subsidiëren op een moment dat de banken met negatieve rentevoeten zitten', klonk het.

Turtelboom wees er verder ook nog op dat energiekosten, naast loonkosten en mobiliteit, steeds terugkerende argumenten waren bij bedrijven die sluiten. "Telkens volgde een groot theater in het parlement. We moeten nu overgaan tot actie. En bedrijven betalen wel, het is een mythe dat grote bedrijven niet betalen." Naast het Vlaams energiebeleid, had Turtelboom het in haar gastles over het belang van de opleiding tot EPB-verslagggever voor toekomstige ingenieurs en architecten. Een verplichte opleiding en examen moeten de kwaliteit omhoog krikken, want uit onderzoek bleek dat één op de vier certificaten fouten bevat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud