Twee N-VA-kandidaten Schild & Vrienden stappen op

De rechtse studentenvereniging Schild & Vrienden ligt onder vuur voor racisme, seksisme en nazi-sympathieën. ©VRT

Stijn Everaert, die op de N-VA-lijst in Aalst staat, doet een stap opzij. Dat maakte burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) bekend op zijn Facebook-pagina. In Sint-Niklaas wordt Igor Praet van de lijst gehaald.

Stijn Everaert was lid van de in opspraak gekomen rechtse studentenvereniging Schild & Vrienden. In de 'Pano'-reportage die het racisme, het seksisme en de Hitler-adoratie bij de organisatie blootlegt, kwam een meme aan bod van Everaert. In de onlinecartoon is een nazirekruteringsposter te zien waarop het symbool van de SS vervangen is door dat van Schild en Vrienden.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober stond Everaert op de 22ste plaats op de N-VA-lijst in Aalst. Door de commotie doet hij een stap opzij.

‘N-VA Aalst distantieert zich volledig van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de 'Pano'-reportage over Schild en Vrienden te zien waren’, schrijft Aalsters burgemeester Christoph D’Haese op zijn Facebook-pagina. Hij zegt dat alle N-VA-kandidaten die Facebook-vriendschappen met Schild & Vrienden hebben, de link zullen verbreken. 

Everaert geeft op Facebook toe dat hij anderhalf jaar geleden de desbetreffende meme plaatste. ‘Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA. De framing in de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik doe een stap opzij omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met zijn sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepen in gevaar komt.’

De burgemeester van Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter (N-VA) liet aan TV Oost verstaan dat Igor Praet zijn plaats op de N-VA-lijst moet afstaan. Praet had banden met Schild & Vrienden en stond op de 18de plaats op de N-VA-lijst.

'Niet welkom bij N-VA'

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) liet donderdagochtend al verstaan dat er in haar partij geen plaats is voor leden van Schild & Vrienden. ‘Wat mij betreft, horen die jongeren niet thuis bij ons, nergens eigenlijk’, zei ze in ‘De ochtend’ op Radio 1.

'Wij distantiëren ons volledig van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de Pano-reportage over Schild en Vrienden te zien waren.'
Christoph D’Haese
burgemeester Aalst (N-VA)

Everaert is lang niet de enige van Schild & Vrienden met banden met de N-VA. Op sociale media circuleren verschillende namen van mensen die behalve bij Schild & Vrienden ook op N-VA-lijsten staan, of die tevens lid zijn van Jong N-VA.

De jongerenafdeling van de N-VA telt een twintigtal leden die 'op een of andere manier' betrokken zijn bij Schild & Vrienden. Dat zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. De partij zal alle mogelijke betrokkenen aanspreken en daarna zien welke stappen nodig zijn, zegt hij. Maar 'het is duidelijk dat een lidmaatschap van Schild & Vrienden onmogelijk te combineren is met een lidmaatschap van de N-VA.'

‘Met de Jong N-VA’ers die in S&V zaten betreuren we dat deze zaken gebeurd zijn’, schrijft Jan Vanhove op Facebook. Hij, die naar eigen zeggen het dichtst stond bij S&V-voorman Dries Vanlangenhove, zegt afstand te zullen nemen van Schild & Vrienden. ‘Ik ben me bewust van de ernst van de feiten, maar heb dit nooit gezien (of misschien niet willen zien). Dit valt niet goed te praten’, excuseert Vanhove zich.

Sven Gatz start procedure om Schild & Vrienden uit jeugdraad te zetten

Na overleg met de Vlaamse Jeugdraad (VJR) heeft Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) in samenspraak beslist om de procedure van uitsluiting op te starten voor de leden waarvan geweten is dat ze bij Schild en Vrienden zitten.

De Vlaamse Jeugdraad is een officieel adviesorgaan dat de Vlaamse regering adviseert over het jeugdbeleid. Vier van de acht verkozen jongeren zouden van Schild & Vrienden komen en de bedoeling hebben de werking van de Jeugdraad te saboteren.

‘De Vlaamse Jeugdraad is de stem van kinderen, jongeren en de jeugdwerkorganisaties’, zegt minister Gatz. ‘De Jeugdraad verdedigt waarden als diversiteit, gelijkheid van mannen en vrouwen en spant zich in voor een verdraagzame samenleving. Als blijkt dat leden van de Jeugdraad die waarden en normen niet onderschrijven en dus het huishoudelijk reglement aan hun laars lappen, lijkt het me logisch dat er voor hen geen plaats meer is binnen hun werking.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect