Tweede lockdown moet maatwerk worden

Een verzegelde bank tijdens de lockdown in april.

Als de pandemie herleeft, moet een nieuwe lockdown fijnmaziger zijn en kunnen de scholen pas in uiterste nood helemaal dicht. Dat adviseren experts aan de Vlaamse regering.

Maskers, afstand, testen, tracen, hygiëne en sociale verantwoordelijkheid. Met die strategie moet het mogelijk zijn bij een heropleving van het coronavirus een tweede lockdown te voorkomen. Als die er toch moet komen, moet dat minder brutaal zijn dan de eerste keer.

Tot die bevindingen komen twee groepen experts die de Vlaamse regering inhuurde. Ze stelden dinsdag twee rapporten voor met aanbevelingen, een voor de economische relance en een voor de maatschappelijke relance.

Lessen uit de lockdown

Daarin trekken ze ook lessen uit de lockdown van april. De rode draad is dat meer maatwerk nodig is en niet alles zomaar weer dicht kan.

Uit de quarantaine is gebleken dat kwetsbare groepen harder worden getroffen dan andere. Daarom pleiten de experts ervoor dat hulpverleners bij familiaal geweld makkelijker met slachtoffers contact kunnen houden en dat 'stoep- of wandelgesprekken' essentiële verplaatsingen zijn.

Mensen van de politie, OCMW's, CAW's en justitiemedewerkers moeten zelf contact kunnen leggen met families waar ze vrezen dat tijdens de quarantaine geweld wordt gepleegd of kinderen worden mishandeld. Ook Justitie moet daders nauwer kunnen opvolgen, ook in quarantaine, zodat er geen gevoel van straffeloosheid ontstaat.

Scholen

Dezelfde logica geldt voor de scholen, die pas in uiterste nood dicht mogen. Als de schoolbus een gevaar is voor de verspreiding van het virus, is het beter alternatief vervoer te organiseren dan de school te sluiten.

Voor bepaalde leerlingen weegt niet naar de klas te kunnen veel zwaarder door dan voor anderen. 'Geef ze voorrang als slechts een groep leerlingen op school aanwezig mag zijn.'

Voorts moet er een plan komen om te allen tijde toetsen en examens te laten doorgaan. Ze helpen niet alleen om kennis te verwerven, maar zijn ook belangrijk om studiekeuzes te bepalen. Andere adviezen zijn dat elk kind een laptop en internettoegang krijgt en dat herfst- en winterscholen een goed idee zijn.

Begroting in evenwicht

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beloofde de onderzoekers dinsdag dat hun rapporten een grote impact zullen hebben op
het beleid de volgende jaren. Enkele aanbevelingen staan al in het regeerakkoord, maar volgens professor Koenraad Debackere, die de economische werkgroep voorzit, is dat slechts 'het minimum' en moet Vlaanderen meer ambitie tonen.

De economische experts pleiten voor een werkzaamheidsgraad van 80 procent, voor meer investeringen in duurzaamheid en digitalisering en voor een begroting in evenwicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud