UGent verklaart online examens ongeldig na fraude

Voor examens op de campus gelden strikte veiligheidsmaatregelen. ©Photo News

400 studenten burgerlijk ingenieur moeten hun examens opnieuw afleggen. Verschillende studenten wisselden antwoorden stiekem uit tijdens de examens, die wegens corona online werden afgelegd.

De UGent heeft de bewuste examens door de fraude ongeldig verklaard. De initiatiefnemers worden gesanctioneerd: ze krijgen een 0 en hebben geen recht op herexamens.

Bij volgende inbreuken zullen we niet zo mild zijn.
UGent

Rector Rik Van de Walle reageert verontwaardigd op het misbruik. 'Ik hoop dat die studenten zich de komende weken en maanden niet alleen over hun laptops en toetsenborden uigen, maar ook eens in de spiegel kijken en zich de vraag stellen: 'Wat is mijn bedoeling eigenlijk, iets leren of de boel belazeren, inclusief mezelf?', zegt hij.

De fraude werd ontdekt omdat er opmerkelijk veel gelijkaardige antwoorden waren op het examen statistiek. Studenten bleken via Messenger antwoorden met elkaar te hebben gedeeld, maar ook buiten die groep zouden antwoorden zijn uitgewisseld. 

Risico's

Volgens de universiteit blijkt uit bewijsstukken en getuigenissen van studenten dat de onregelmatigheden een veel grotere omvang hebben dan gedacht. Ook bij andere vakken bleek die fraude te zijn toegepast. Daarom moeten alle studenten de examens opnieuw afleggen. Die examens vinden op de campus zelf plaats. 'Dit is een waarschuwing', zegt de universiteit. 'We zijn extra waakzaam bij online evaluaties en zullen bij volgende inbreuken niet zo mild zijn.'

Het incident doet vragen rijzen over hoe fraudebestendig online examens zijn. Aan de UGent vindt de helft van de examens online plaats. Andere universiteiten, zoals KU Leuven en UAntwerpen, kozen bewust niet voor online examens, ondanks de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn bij fysieke examens. 'Tot nu werd online examineren enkel in zeer specifieke gevallen gebruikt, voor internationale studenten of voor wie zijn studie combineert met een job en een gezin. Dat uitwerken voor de hele universiteit is onbekend terrein en te risicovol om zomaar ineens uit te rollen', zei Piet Desmet, vicerector educatieve technologie aan de KU Leuven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud