Advertentie
Advertentie
netto

Uitstel voor energieattest van gemeenschappelijke delen in flatgebouw

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir geeft eigenaars van appartementsgebouwen respijt om de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen in kaart te brengen. ©BELGA

Wie een appartement bezit in een kleine of middelgrote blok krijgt meer tijd om een energie-expert de gemeenschappelijke delen door te laten lichten.

Dat wie een woning verkoopt een energieprestatiecertificaat (EPC) moet voorleggen, wist u wellicht. Dat attest geeft aan hoe energiezuinig de woning is en bevat aanbevelingen om het pand energiezuiniger te maken. Zo'n EPC bij verkoop en verhuur is al meer dan tien jaar verplicht.

Maar wist u ook dat voor elk appartementsgebouw met minstens twee appartementen een EPC van de gemeenschappelijke delen moet worden opgesteld? Volgens de huidige regeling moet dat vanaf 2022. Het gaat over ruim 130.000 appartementsgebouwen in Vlaanderen. De verplichting staat los van de verkoop of verhuur van de aparte appartementen in het gebouw.

Advertentie
4%
Minder dan 4 procent van de appartementsgebouwen heeft al het verplichte EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen.

Op dit ogenblik voldoet minder dan 4 procent van de appartementsgebouwen aan de verplichting. 'Er werden nog geen 5.000 zulke EPC’s ingediend', stelt het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap. Het wijt dat aan de coronamaatregelen. 'Die bemoeilijkten een plaatsbezoek door een EPC-deskundige, en leidden ertoe dat de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars - die de opmaak van het EPC bespreekt - in veel gevallen niet of met veel vertraging kon doorgaan.'

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelt de timing daarom bij. Er komt een fasering in functie van de grootte van het appartementsgebouw.

  • Voor gebouwen met minstens 15 wooneenheden blijft de deadline 1 januari 2022.
  • Zijn er 5 tot en met 14 wooneenheden, dan verschuift de deadline naar 1 januari 2023.
  • Bij 2 tot en met 4 wooneenheden verschuift de deadline naar 1 januari 2024.
Advertentie

Door alleen voor grote appartementsblokken de deadline van 2022 te behouden, ‘kunnen de EPC-deskundigen zich daar dit jaar op focussen'. Het gaat over naar schatting 30.000 gebouwen. Het is haalbaar die tijdig over een EPC te laten beschikken, klinkt het. In de grote appartementsgebouwen valt ook de grootste energiebesparing te realiseren.

Wat is het EPC voor gemeenschappelijke delen?

  • Sinds 2020 bestaat er een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. 
  • De verplichting geldt voor alle gebouwen met minstens twee appartementen.
  • Het EPC van de gemeenschappelijke delen staat los van het EPC van de aparte wooneenheden, en moet niet afgeleverd worden bij de verkoop of de verhuur van appartementen.
  • Het EPC van de gemeenschappelijke delen toont hoe energiezuinig de daken, gevels, de gemeenschappelijke stookruimte, … zijn.
  • De eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME) is verantwoordelijk voor de tijdige opmaak van het EPC voor de gemeenschappelijke delen.
  • Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de VME een boete krijgen.  

Waarom een EPC voor gemeenschappelijke delen? 

'Meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen woont in een appartementsgebouw. Maar veel van die (naoorlogse) gebouwen zijn niet aangepast aan de huidige normen van energiezuinigheid. Het is dus noodzakelijk die panden grondig te renoveren’, zegt het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap.

‘Een appartementsgebouw heeft vaak verschillende eigenaars die samen beslissen over een renovatie. Zo’n renovatie is soms complex omdat het niet duidelijk is welke werkzaamheden het best eerst worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door de vorm van het gebouw of de aard van de werken. Het EPC van de gemeenschappelijke delen toont de energieprestatie van het gebouw en informeert eigenaars over de stappen die ze het best zetten bij een energiezuinige renovatie.’ 

Wat zijn de gemeenschappelijke delen? 

  • het dak, de buitenmuren en de vloer (gebouwschil).
  • de ramen, de deuren en de verlichting van de gemeenschappelijke binnenruimtes zoals de hal, de trappenhal, de gangen of een gedeelde zit- of wasruimte.
  • de aanwezige collectieve installaties voor verwarming en de installaties voor de productie van warm water daaronder, zoals de installaties in een stooklokaal of de installaties voor zonne-energie. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.