Ultiem plan om Uplace te redden

©Photo News

Het omstreden winkelcomplex ziet oppervlakte met een derde verminderen.

Na maandenlang geheim topoverleg over het geplande winkelcomplex Uplace ligt een ultiem plan op tafel om het project van de ondergang te redden. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil met een verwaterde versie - een Uplace light - het dossier uit het slop trekken.

Uplace-topman Bart Verhaeghe wacht op een arrest van de Raad van State over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen, waar Uplace moet komen. Het ziet ernaar uit dat de staatsraden het plan zullen torpederen, waardoor de juridische onderbouw van het shoppingcenter in elkaar stuikt. Dan is het definitief over and out.

Met de schaduw van de Raad van State boven het dossier besloot Muyters de Vlaamse topambtenaar Wim Van Asschot aan te stellen om zowel met Uplace als met de belangrijkste tegenstanders van het omstreden project over een oplossing te onderhandelen. De Vlaamse regering wilde bewijzen alles uit de kast te hebben gehaald, ook uit vrees voor schadeclaims van Uplace.

Hotel geschrapt

Het resultaat van de bemiddeling is dat Muyters de regering voorstelt Uplace met een derde te verkleinen. Het geplande hotel wordt geschrapt. De kantoorruimte zou met 70 procent en de winkelruimte met 10 procent verminderen. Uplace legt zich neer bij het compromis, ook omdat het beseft dat na jaren strijd niet veel meer te halen valt dan een troostprijs.

Het is nog geen uitgemaakte zaak of Uplace light er komt. CD&V en Open VLD, coalitiepartners van de N-VA, blijven met vragen zitten. Ook zijn nog lang niet alle tegenstanders aan boord. ‘Het is opnieuw een voorstel dat op maat van Verhaeghe is gemaakt’, luidt het.

In de regering groeit wel het besef dat een verwaterde versie van het project te verkiezen is boven schadeclaims. Bovendien zou de vernietiging van het ruimtelijk plan slecht nieuws betekenen voor de regio rond Vilvoorde. Op dezelfde site zijn ook een ziekenhuis en een school gepland.

Eurostadion

Er circuleert een opvallende piste om de Uplace-deal verteerbaar te maken voor CD&V. ‘Het dossier koppelen aan dat van het Eurostadion kan een akkoord tussen CD&V en de N-VA mogelijk maken’, luidt het in Vlaamse regeringskringen. Terwijl de christendemocraten het been stijf houden over Uplace, is minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) het Eurostadion weinig genegen. Hij vreest voor de impact op de mobiliteit in de regio en op de Brusselse ring, waar het nu al dagelijks filerijden is.

Een Eurostadion light zou die impact verminderen. Ook maakt dat het financieel haalbaarder om een voetbalclub als huurder aan te trekken. De lightversie is plots mogelijk omdat de Europese voetbalbond UEFA Brussel gisteren schrapte als speelstad voor het EK voetbal in 2020. Daardoor zijn de vereiste 60.000 zitjes niet meer nodig, en kan het project verkleind worden tot 40 à 45.000 zitjes. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud