Universitaire spin-offs nemen hoge vlucht

De Bakala Academy, een spin-off van de KU Leuven, traint NAVO-diplomaten en wielertoeristen. ©BELGA

Het gaat erg goed met de universitaire spin-offs. De Vlaamse universiteiten scoren beter dan het Europese gemiddelde qua aantal spin-offs. 

Jaar na jaar stijgt het aantal spin-offs. De Vlaamse universiteiten genereerden 146 spin-offs sinds 2000. Meer dan de helft van die bedrijven zagen het levenslicht na 2008. Hoewel het concept zijn intrede deed in de jaren 80, neemt het pas sinds midden jaren 90 een hoge vlucht. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) verzamelde die cijfers bij de Vlaamse regering.

Gemiddeld zagen sinds 2008 in Vlaanderen 3,8 spin-offs per jaar per universiteit het levenslicht. Dat is een pak beter dan het Europese gemiddelde van 1,7.

De grootste universiteiten in Vlaanderen staan niet toevallig bovenaan op dat lijstje. Sinds 2000 zagen 60 bedrijven het licht vanuit de Leuvense universiteit. De Universiteit Gent is tweede met 39 spin-offs, gevolgd door de Universiteit Antwerpen (22), de Vrije Universiteit Brussel (16) en de Universiteit Hasselt (9).

De opmars is vooral te danken aan de groeiende wil van de universiteiten en de politiek om onderzoeksresultaten te valoriseren. De universiteiten zelf proberen via Technology Transfer Offices wetenschappelijk onderzoek te commercialiseren. In Leuven is dat KU Leuven Research & Development, in Gent stimuleert UGent Tech Transfer de ondernemersambities. 

‘De universiteit probeert het ondernemerschap te stimuleren op studentenniveau, bijvoorbeeld via het student-ondernemersstatuut en op onderzoeksniveau’, zegt Wim Van Camp, topman van UGent Tech Transfer. ‘We gaan proactief op zoek naar technologieën of academisch onderzoek dat zich kan lenen tot innovatie. Dan volgt de analyse. Vermarkten we de technologie via licenties naar bestaande bedrijven of is het interessanter om een spin-off op te richten? Vervolgens begeleiden we bijvoorbeeld de zoektocht naar financiering.’

Ook de Vlaamse overheid doet volgens Van Camp haar duit in het zakje via risicokapitaalfondsen zoals SOFI. ‘Die fondsen zijn zeer belangrijk, want het blijft moeilijk om traditionele risicokapitaalverstrekkers te overtuigen om in een heel vroeg stadium in te stappen’, zegt Van Camp. ‘Maar het is niet genoeg. We hebben in Vlaanderen nood aan ‘evergreen’ fondsen op lange termijn.’

Ondanks de hoge vlucht van de spin-offs groeit het merendeel niet door. Zowat 90 procent van de spin-offbedrijven telt minder dan tien werknemers. ‘Daar knelt het schoentje’, zegt Robrecht Bothuyne. ‘We moeten die bedrijven ondersteunen om nieuwe stappen te zetten, bijvoorbeeld door startbegeleiding aan te bieden. Dat kan er toe leiden dat de bedrijven sneller doorgroeien en dus ook meer jobs genereren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud