Universiteiten vragen studenten bubbel van vijf te blijven volgen

©BELGA

Enkele universiteiten nemen het voortouw in het aanbevelen van strengere coronamaatregelen dan de overheid oplegt. De UAntwerpen en de UHasselt roepen hun studenten op de bubbel van vijf te blijven respecteren. UGent en KU Leuven manen aan voorzichtig te zijn.

Woensdag maakte premier Sophie Wilmès (MR) bekend dat de verplichte bubbel van vijf verdwijnt. In de plaats komen adviezen, waarbij per persoon vijf nauwe contacten per maand mogelijk zijn. De versoepeling komt er na de vaststelling dat veel mensen zich niet meer houden aan de maatregelen. Ook de mondmaskerplicht wordt hier en daar afgezwakt.

Ons advies is nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen.
Herman Van Goethem
Rector UAntwerpen

In een reactie roepen de universiteiten van Antwerpen en Hasselt op om de eerdere, strengere maatregelen te blijven opvolgen. 'Ons advies is nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen', schrijft de rector van de UAntwerpen, Herman Van Goethem, in een mail aan de studenten, die mee werd ondertekend door de corona-experts Erika Vlieghe, Herman Goossens en Pierre Van Damme.

Eenzelfde oproep klinkt bij de UHasselt. De universiteit vraagt om de maatregelen zoals de studenten ze nu toepassen, te blijven volgen. Dat betekent geen bezoek op kot naast mensen uit de sociale (thuis)bubbel, altijd een afstand van minstens 1,5 meter bewaren en als dat niet kan een mondmasker dragen. 'Als universiteit zijn we hier oprecht bezorgd om', schrijft rector Luc De Schepper in de mail. 'Anders gezegd, we zouden niet willen dat het coronavirus zich onder jullie gaat verspreiden. Code rood komt dan snel dichterbij.'

Gent en Leuven minder expliciet

Ik roep onze medewerkers en studenten op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij contacten met anderen.
Luc Sels
Rector KU Leuven

Bij de UGent is het signaal minder expliciet. In een bericht roept rector Rik Van de Walle de studenten op om hun contacten te beperken en afstand te houden, maar een echt afwijzing van de nieuwe regels is er niet. 'Wij willen jullie oproepen om als echte UGent’ers ook in die situaties steeds te ‘durven denken’. Blijf de maatregelen om de verdere verspreiding van het virus te beperken dus nauwgezet naleven en opvolgen, en ga verstandig om met de mogelijkheden tot sociale interactie die jullie geboden worden.' Van de Walle zelf is een gekend criticus van het coronabeleid. Hij noemde de versoepelingen 'ronduit verbijsterend'.

Ook de KU Leuven maant nu aan tot voorzichtigheid, zonder duidelijk standpunt over de nieuwe maatregelen. 'Het bijstellen van de bubbelmaatregel mag dan wel niet bedoeld zijn als versoepeling, zo komt het evident wel over en dat kan niet de bedoeling zijn', schrijft rector Luc Sels. 'Ik roep onze medewerkers en studenten dan ook op om nu, meer dan ooit, de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij contacten met anderen.' Nauwe contacten moeten beperkt worden 'tot het strikt noodzakelijke'.

Code geel

Het is opvallend dat de Vlaamse universiteiten niet meer als één blok communiceren. Aan het begin van de eerste en de tweede golf brachten alle rectoren samen een open brief uit om de regering aan te manen strengere maatregelen te nemen - niet zonder effect. Ze besloten in maart ook gezamenlijk over te stappen op digitaal onderwijs, nog voor de overheid dat had opgelegd.

Vorige week besloten UGent, UAntwerpen en UHasselt om het academiejaar te starten in code oranje door het huidige pandemieniveau. Dat betekent een bezetting van 20 procent in de aula's. Nochtans geldt van overheidswege overal code geel, waarbij een halve bezetting is toegestaan. De KU Leuven en VUB zijn het academiejaar wel in die code begonnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud