Advertentie
Advertentie

Uplace betwist onderzoek over verkeersimpact

©rv

Verkeersexperts van de UGent en VUB hadden de argumenten onderuitgehaald waarop de Vlaamse regering een oplossing voor Uplace baseerde. Maar Uplace stelt nu op zijn beurt de onafhankelijkheid in vraag van de onderzoekers.

De nieuwe evaluatie van de Antea-studie naar de mobiliteitseffecten van Uplace in Machelen is een zoveelste laag op de stapel argumenten tegen het project. Dat zei Groen-parlementslid Hermes Sanctorum maandagochtend. Hij verwees daarbij naar het onderzoek van Dirk Lauwers, Kobe Boussauw en Ward Ronse, verbonden aan de UGent en de VUB. Zij hadden in opdracht van de stad Vilvoorde de studie doorgelicht waarop de Vlaamse regering haar beslissing over een nieuw ruimtelijk plan voor Uplace in grote mate baseerde.

Volgens de onderzoekers wordt de impact van Uplace op het omliggende verkeer daarbij systematisch onderschat. Ze wijzen er ook op dat de verkeerscijfers verouderd zijn en de inschattingen in de nota onduidelijk, onvolledig of verkeerd. De stad Vilvoorde zegde de resultaten aan te grijpen om een bezwaarschrift tegen Uplace in te dienen. 'De argumentatie dat Uplace geen impact heeft, zakt als een kaartenhuisje ineen', aldus Sanctorum.

Politieke spel van oppositie

Maar nu stelt Uplace op zijn beurt de onafhankelijk van de betrokken UGent- en VUB-onderzoekers in vraag. 'Uplace stelt vast dat de studie die nu door Vilvoorde werd besteld, uitgevoerd werd door dezelfde onderzoekers die reeds in december 2014 in opdracht van de oppositie een studie uitbrachten om de mobiliteitsstudie van de Vlaamse administratie in vraag te stellen', klinkt het in een mededeling van de ontwikkelaar. Die studie is uitvoerig besproken in het Vlaams parlement voorafgaand aan de beslissing van de Vlaamse regering in februari.

'Enkele maanden later komen dezelfde onderzoekers nu met weer een andere studie op de proppen', vervolgt Uplace. 'De vraag dient gesteld te worden of deze onderzoekers nog in alle onafhankelijkheid opereren dan wel of zij niet ingeschakeld worden in het politieke spel van de oppositie.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud