Uplace wil doorgaan

©BELGA

Projectontwikkelaar Uplace kijkt naar de Vlaamse regering na de vernietiging van het ruimtelijk plan in Machelen waar het bedrijf een shoppingcentrum plant.

De Raad van State volgt in een nieuw arrest een advies van zijn eigen auditeur, die in mei had aanbevolen om het ruimtelijk plan (GRUP) te vernietigen. Dat plan was in 2016 door de Vlaamse regering goedgekeurd, nadat het eerder al eens getorpedeerd was.

Het arrest is niet alleen slecht nieuws voor Uplace, dat na een procedureslag van jaren terug bij af is. Aan het ruimtelijk plan is ook een grote ontwikkeling van een oude industriezone in Machelen-Vilvoorde verbonden, met onder meer een kmo-zone, woningen, winkels een ziekenhuis en school. Uplace staat ingepland voor 12 hectare op een totaal gebied van 245 hectare.

'Met deze uitspraak - die gebaseerd is op technisch-juridische en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de broodnodige investeringen opnieuw in de wachtkamer. Er wordt op de pauzeknop geduwd voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt mer meer dan 16.000 werkzoekenden', stelt Uplace-CEO Jan Van Lancker in een eerste reactie.

Het arrest is een gevolg van een klacht van het bedrijf Alcovil en drie milieuverenigingen. De Raad van State stelt vast dat, ten opzichte van het ruimtelijk uitvoeringsplan van 2011, de stedenbouwkundige voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan van 2016 een substantiële toename – en dus niet de beloofde reductie – van de toegelaten handelsoppervlakte in de Uplace-zone tot gevolg hebben.

Tramlijn

Die reductie van het aantal vierkante meters handelsoppervlakte was een argument om geen tramlijn te moeten leggen. '

Drie vragen aan

Jan Van Lancker, CEO Uplace.

Uplace stopte al 85 miljoen euro in het project, en loopt nu opnieuw jaren vertraging op. Gaan jullie nog door?

Jan Van Lancker: 'Absoluut. Wij hebben samengeteld intussen 13 positieve beslissingen van drie verschillende Vlaamse regeringen. We hebben nu voor de tweede keer het vergunnningsproces helemaal doorlopen. Vergeet ook niet dat geen enkele individuele burger ooit enig bezwaar tegen Uplace heeft ingediend. Maar telkens struikelt het op juridisch-technische details in plaats van op inhoudelijke argumenten. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen in een streek met socio-economische problemen. Daar lopen we niet van weg.'

De Vlaamse regering stuurde een bemiddelaar het veld in. In één van zijn rapport staat dat jullie vrezen voor minstens zeven jaar vertraging.

Van Lancker: 'Een timing ga ik er niet op plakken. Wij gaan het arrest eerst analyseren en kijken wat de redenen zijn voor de vernietiging. Maar wij vragen wel dat de bemiddelaar alle kansen krijgt om zijn gesprekken verder te zetten. Wij zullen daar in elk geval zelf constructief aan meewerken.

Een voorstel om Uplace ruim een derde kleiner te maken, is afgeschoten. Ziet u nog oplossingen?

Van Lancker: 'Het is niet aan mij om de Vlaamse regering advies te geven over wat ze moet doen. Er zijn intussen gesprekken geweest om de bevoegdheid voor het opmaken van een nieuw ruimtelijk plan door te geven aan de gemeenten Vilvoorde en Machelen. Dat kan een alternatief zijn, als de Vlaamse regering ermee instemt. De brownfieldconvenant die wij sloten, is na tien jaar ook niet weg. Dat binnen de Vlaamse coalitie gezegd is dat het bij een negatief arrest over en out zou zijn? Ik denk niet dat dat nu aan de orde is.'

Er blijkt een onjuiste verantwoording te zijn gegeven om geen tramlijn op te leggen en om het milieueffectrapport uit 2010 te gebruiken', stelt de Raad van State. In het arrest wordt ook vastgesteld dat het terrein van de nv Alcovil aan rechtsonzekere stedenbouwkundige voorschriften wordt onderworpen.

Toekomst onzeker

Het verdere lot van Uplace is hoogst onzeker. De Vlaamse regering stuurde eerder dit jaar een bemiddelaar het veld in om een oplossing te vinden tussen Uplace en zijn tegenstanders. De bedoeling was een compromis te vinden nog voor de verwachte vernietiging door de Raad van State.

Het voorstel was om voort te doen met een 'Uplace Light', dat een derde kleiner zou worden dan het originele concept. Nadat De Tijd de hand kon leggen op het voorstel - werd het afgeschoten nog voor het van de grond kon komen.

7 jaar
Vergunningen
Uplace ging ervan uit dat een vernietiging van het ruimtelijk plan tot minstens zeven jaar vertraging zou leiden.

Uplace ging ervan uit dat een vernietiging van het ruimtelijk plan tot minstens zeven jaar vertraging zou leiden. De vraag is of de projectontwikkelaar - Club Brugge-eigenaar Bart Verhaeghe - nu nog door zal gaan met de plannen. Hij stopte tot nu ongeveer 85 miljoen euro in het project.

Bovendien weigerde CD&V eerder al om een nieuwe reddingsoperatie als de Raad van State het aangepaste plan afschoot, wat nu dus het geval is. CD&V-fractievoorzitter Koen Van den Heuvel bevestigt tegen Belga dat zijn partij een kruis wil maken over het project. 

'Anno 2017-2018 zit niemand nog te wachten op zo'n grootschalig complex. Het is een 'old fashioned'-winkelcomplex dat haaks staat op het beleid van de regering om de handelskernen van onze steden te versterken', zegt Van den Heuvel.

Uplace zet door

Uplace laat weten dat het niet van plan is het project op te bergen. 'We roepen de enkele - maar luide - tegenstanders op om het werk van de bemiddelaar een eerlijke kans te geven. We werken al 10 jaar hard aan het project en zullen dat blijven doen', luidt het.

De bal ligt nu opnieuw in het kamp van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) bestudeert het arrest, luidt het op haar kabinet.

REACTIES

'Dit is over en uit voor een megalomaan project dat nefast is voor gezondheid en stedelijke handelskernen.' (Björn Rzoska, Groen)

'Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid.' (Bart Somers, Open VLD)

' De Raad van State geeft Uplace een definitief njet. Maar Vilvoorde betaalt wel een hoge prijs. Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan zoals dat in de jaren '70 werd opgemaakt. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling.' (Hans Bonte, sp.a-burgemeester Vilvoorde)
  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud