Vacatures nemen voor het eerst in vier jaar af

©jdb

In januari ontving de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB iets minder vacatures dan een jaar eerder. Dat kan wijzen op een teruglopende economie, al kan het ook toeval zijn.

De VDAB kreeg 24.893 vacatures binnen. Dat zijn er 2,1 procent minder dan een jaar geleden. 

De daling is opvallend, ook al gaat het maar om een kleine knik in de sinds 2015 - met uitzondering van een minieme afname in september 2017 - steeds stijgende vacaturecijfers. Mogelijk wijst de daling erop dat het einde van de vacaturegroei is bereikt, klinkt het bij de VDAB.

Maar voorlopig bindt de arbeidsbemiddelingsdienst er geen al te grote conclusies aan vast. 'Het is nog te vroeg om te stellen dat het om een trend gaat. Misschien is het wel gewoon toeval. Dat zal de komende maanden duidelijk worden', zegt woordvoerster Joke Van Bommel.

Grootste klap voor middengeschoolden

De vacatures voor hooggeschoolden stijgen nog steeds (+3,4 procent), maar er waren in vergelijking met januari 2018 minder vacatures voor laaggeschoolden (-3,9 procent) en vooral middengeschoolden (-8,4 procent).

Sectoren met minder vacatures in januari waren de sector 'grafische nijverheid, papier en karton' en de sector 'vervaardiging van transportmiddelen'. Sectoren die het in januari wel goed deden waren 'dranken, voeding en tabak' of de hout- en meubelindustrie.

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 286.653 vacatures. Dat is nog steeds erg veel. Er is geen signaal dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt, zegt de VDAB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect