Advertentie

Vaccinatiedeadline 11 juli in gedrang door onduidelijke leveringen J&J-vaccins

©Photo News

De Vlaamse regering rekent op een half miljoen J&J-vaccins tegen 11 juli, de dag dat ze alle volwassen Vlamingen een eerste keer geprikt wil hebben. Maar het bedrijf kan nog altijd geen klaarheid over zijn leverschema's scheppen.

De onduidelijke leverschema's van het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) maken de politiek almaar bezorgder. De doelstelling om tegen 11 juli alle Vlamingen één prik te geven valt of staat met de leveringen van J&J.

'We hebben een half miljoen J&J-vaccins voorzien richting 11 juli. Het is belangrijk om daar duidelijkheid over te krijgen om onze ambities waar te maken', zei minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag in de commissie Welzijn. Kan de vaccinproducent die leveringsbeloftes niet nakomen, dan zal maar 85 procent van de Vlamingen op 11 juli een eerste prik hebben gekregen. 'Dat is nog altijd behoorlijk hoog, maar helaas niet de volledige 100 procent', zegt Beke.

J&J beloofde België in het tweede kwartaal initieel 1,4 miljoen dosissen te leveren. Maar het liet nog altijd niet weten hoeveel er daarvan in juni - wanneer de grootste bulk werd verwacht - aankomen. Tot nu maakt J&J altijd pas een week op voorhand bekend hoeveel het de volgende week kan leveren. Deze week worden zo'n 48.600 vaccins verwacht. Hoeveel er dat begin juni zijn, is nog niet duidelijk.

Beke beloofde in maart dat tegen 11 juli elke 18-plusser minstens één prik zou gehad hebben. Hij voegde toen wel al toe dat dat kan 'als de leverschema's realiteit worden'.

Alles wijst op een tijdelijk probleem, maar de bezorgdheid over J&J neemt week na week toe.
Dirk Ramaekers
Hoofd van de Taskforce vaccinatie

Ook de Taskforce vaccinatie toonde zich afgelopen weekend bezorgd over de onduidelijkheid. 'De eerste weken van juni zouden de grote leveringen echt moeten komen', zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce. 'Alles wijst op een tijdelijk probleem, maar de bezorgdheid over J&J neemt week na week toe.'

Belangrijke rol

Het vaccin van J&J werd een belangrijke rol toegedicht in de Vlaamse vaccinatiecampagne. 'Doordat er maar één prik van nodig is, heeft het een dubbele capaciteit tegenover de andere vaccins', zegt Beke. Als bijvoorbeeld 100.000 J&J-vaccins uitblijven, heeft de minister 200.000 doses van een ander vaccin nodig om dat op te vangen.

Beke kijkt daarvoor in de eerste plaats naar Pfizer. Tegen de zomer komt de jonge bevolking aan bod en AstraZeneca wordt momenteel alleen toegediend bij mensen vanaf 41 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud