Vakbond: 'Acties zeeloodsen onvermijdelijk'

De loodsen voerden de afgelopen jaren al vaker acties. ©Photo News

Het overleg tussen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de zeeloodsen heeft geen akkoord opgeleverd. Dat meldt de liberale vakbond VSOA, die de zeeloodsen vertegenwoordigt.

De VSOA had bij de minister aangedrongen op overleg nadat die een bilateraal akkoord had gesloten met de Beroepsvereniging van Rivierloodsen (BVL). De bond was niet te spreken dat de vakbonden niet betrokken waren.

Maar de gesprekken tussen beide partijen leverden niets op. 'De minister verliet het overleg en heeft tegelijk eerdere met het VSOA gesloten akkoorden, die door allerlei vertragingsma­noeu­vres nog niet uitgevoerd werden, van tafel geveegd', zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre.

Volgens de bond hebben eerder gemaakte afspraken geen waarde, als voortdurend nieuwe akkoorden gesloten worden. 'De VSOA-loodsen zijn daarover gechoqueerd en ontstemd en acties zijn dan ook niet meer te vermijden.'

Het kabinet van minister Weyts zegt dat hij in april vorig jaar nog overeenkwam met de VSOA dat de zeeloodsen extra vergoedingen zouden krijgen. 'Nu eist de VSOA nog eens extra verloning zonder zelfs een rechtstreekse koppeling aan efficiëntiewinsten ter compensatie ervan', zegt woordvoerder Jeroen Tiebout.

Zo'n inspanning om de efficiëntie te verhogen was wel een deel van het akkoord met de BVL. Volgens Tiebout benadrukt Weyts open te blijven staan voor 'elk gesprek op basis van redelijke, gerechtvaardigde voorwaarden'. 

Eind augustus was er ook even een stakingsdreiging bij de Scheldeloodsen. Maar die bliezen hun actie dezelfde dag nog af

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect