Vakbonden en werkgevers vragen Vlaamse relance

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). ©BELGA

De Vlaamse regering zou deze maand nog moeten uitpakken met een economisch relanceplan. Dat vinden de vakbonden en de werkgevers.

De Vlaamse vakbonden en werkgevers hopen dat ze met de Vlaamse regering deze maand nog een akkoord kunnen sluiten over een relanceplan. Minister-president Jan Jambon (N-VA) zou daar dan in de Septemberverklaring, de beleidsverklaring voor het nieuwe parlementaire jaar, later deze maand mee moeten uitpakken.

De vakbonden en werkgevers schrijven dat in een open brief. 'Het zijn bovendien vooral de ondernemingen, zelfstandigen en werknemers die de relance in de (nieuwe) realiteit zullen moeten waarmaken. Een akkoord tussen sociale partners en de Vlaamse regering geeft de relance meer kracht en vaart want de Vlaamse sociale partners vertegenwoordigen bijna 2 miljoen werknemers en werkzoekenden en zowat 150.000 ondernemers, bedrijven en organisaties in Vlaanderen.'

Bodemniveau

De sociale partners stellen dat alle sociale en economische indicatoren op rood staan. Het consumentenvertrouwen daalde in de zomer opnieuw naar het bodemniveau van in april. Daarnaast verslechtert de financiële situatie van de gezinnen opnieuw en zit de omzet van bedrijven nog altijd ver onder het niveau van begin dit jaar.

Een akkoord tussen de sociale partners en de Vlaamse regering geeft de relance meer kracht en vaart want de sociale partners vertegenwoordigen bijna 2 miljoen werknemers en werkzoekenden en zowat 150.000 ondernemers, bedrijven en organisaties.
Open brief vakbonden en werkgevers

'De vele tijdelijk werklozen en nieuwe werkzoekenden zetten de arbeidsmarkt onder druk', schrijven de vakbonden en werkgevers. 'Het gaat ook niet goed met het psychosociaal welzijn door de beperkingen op sociale contact, financiële kwetsbaarheid en de onzekerheid over de toekomst. De eenzaamheid neemt toe. Het armoederisico stijgt.'

Begrotingstekort

Nu al wordt het Vlaamse begrotingstekort voor 2020 geraamd op 6 tot 7 miljard euro. Dat is zonder het prijskaartje van de maatregelen die sinds de zomer zijn aangekondigd.

Eerder werd al duidelijk dat de Vlaamse regering wel degelijk aan een relanceplan werkt. Het moet de coronacrisis doen vergeten en een doorstart voor de Vlaamse regering toelaten.

'Relancebeleid moet uiteraard vorm krijgen in goed sociaal overleg', reageert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) dinsdag. 'Dat doen we ook. Investeren, innoveren en opleiden zullen noodzakelijk zijn om de economie opnieuw op de rails te krijgen.' Crevits merkt op dat de Vlaamse regering het mogelijk maakte dat tijdelijk werklozen voor het eerst actief een aanbod aan opleidingen en tijdelijke jobs krijgen. Zo kunnen ze in die periode hun loopbaan versterken.

Vertrouwen

Volgens de sociale partners begint de ommekeer met het herstellen van vertrouwen. 'Door een efficiënte virusbeheersing en een veilige herstart van het sociaal leven kan de consumptie heropleven, zullen bedrijven opnieuw investeren en innoveren, kunnen werknemers weer aan het werk, zullen nieuwe aanwervingen gebeuren en kan de financiële situatie van gezinnen, ondernemers en overheden verbeteren', klinkt het.

De open brief is ondertekend door Danny Van Assche van Unizo, Hans Maertens van Voka, Sonja De Becker van de Boerenbond, Ingrid Lieten van Verso, Ann Vermorgen van het ACV, Caroline Copers van het ABVV en Gert Truyens van de ACLVB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud