Vakbonden protesteren bij start academiejaar UGent

Rector Anne De Paepe krijgt vakbondsprotest op haar bord. ©BELGA

De opening van het academiejaar aan de UGent zal vrijdagmiddag niet rimpelloos verlopen. De vakbonden rollen er met de spierballen over de besparingen in het hoger onderwijs. 'Ze zorgen voor een ravage aan de universiteiten en hogescholen'.

Als UGent-rector Anne De Paepe vrijdagmiddag door de straten van Gent zal lopen om het academiejaar te openen, zal dat met enig verzet gebeuren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van socialisten, liberalen en christendemocraten belooft actie te zullen voeren tegen de besparingen binnen het hoger onderwijs, die niets meer of niets minder dan 'een ravage' aanrichten, aldus de bonden. 'De besparingen van de ploeg-Bourgeois van 50 miljoen euro en de jarenlange onderfinanciering hebben 1.000 banen gekost', zo klinkt het. 

Als flyer presenteren de bonden Onderwijsminister Crevits, die ook op de opening aanwezig zal zijn, 'een achterstallige factuur van 2,1 miljard euro'. Het zit de bonden dwars dat de afgelopen jaren het aantal studenten (+ 42 procent), aantal afgeleverde diploma's (+ 21 procent) en het aantal afgelegde doctoraten (+175 procent) explosief steeg, maar dat daar geen grote stijging van de middelen tegenover stond. Dat maakt de 'werkdruk onhoudbaar', zo klinkt het in de begeleidende flyer.

'Een economie die zich wil richten op de nieuwste technologieën heeft nood aan goed opgeleide studenten en ervaren wetenschappers', klinkt het. Maar de financiering die daarvoor nodig is, volgt niet. 'Alle instellingen kampen met een gebrek aan middelen.' Dat terwijl het louter een kwestie van politieke keuzes is, zo klinkt het. 'De 50 grootste ondernemingen in België betalen slechts 0,57 % belasting op hun winsten. Het is dus niet dat er onvoldoende rijkdom is, het is de vraag of onze politici willen kiezen voor een degelijk hoger onderwijs.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud