Van Mechelen offert zich op voor Somers

Dirk Van Mechelen en Bart Somers hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. ©DIRK WAEM/BELGA

Om een open oorlog te vermijden staat Dirk Van Mechelen de koppositie op de Vlaamse liberale lijst in Antwerpen af aan Bart Somers. Van Mechelen aanvaardt de tweede plaats op de Kamerlijst.

Het was woensdagavond al in de coulissen beslist, nog voor het provinciaal partijbestuur van Open VLD in Antwerpen bijeenkwam. Bart Somers wordt de Antwerpse lijsttrekker van Open VLD voor het Vlaams Parlement. En Dirk Van Mechelen maakt, in de voetsporen van Eric Van Rompuy (CD&V), de overstap naar de Kamer, waar Van Mechelen zijn politieke carrière ook begon. Van Mechelen aanvaardt de tweede plaats van de Kamerlijst, die getrokken wordt door Annemie Turtelboom.

Het was geen makkelijke keuze, want Van Mechelen is jarenlang bij de Vlaamse stembusgang de Antwerpse kopman voor de liberalen geweest. Bij de verkiezingen van 2009 was Van Mechelen zelfs nog kandidaat-minister-president. Dat Vlaamse kopmanschap geeft hij nu door aan Bart Somers, de burgemeester van Mechelen. Somers stond erop dat hij de Vlaamse lijst zou trekken. Hij had zelfs laten verstaan dat hij de nationale politiek vaarwel zou zeggen, als hij het lijsttrekkerschap niet zou krijgen. Zelfs al vond de partijtop dat Somers het best op de tweede plaats voor de Kamer zou gaan staan.

Somers zou het ook niet gehaald hebben, mocht het binnen het provinciaal partijbestuur tot een stemming gekomen zijn. Van Mechelen zou vlot gaan lopen zijn met de eer. Maar om een clash te vermijden heeft Van Mechelen zich dus opgeofferd en is hij ermee akkoord gegaan om op de tweede plaats van de Kamerlijst te gaan staan. Van Mechelen is niet vergeten dat hij zelf ook heel wat te danken heeft aan de partij.

Het was wel wat wrang dat Somers woensdag tweette:

Gelukkig is de werkelijkheid in de partij niet zoals in de kranten staat #warmer #teamspirit— Bart Somers (@BartSomers) January 8, 2014


Van Mechelen staat nu voor de uitdaging de tweede Antwerpse Kamerzetel voor de liberalen te verdedigen. Daarvoor zal hij zo’n 20.000 stemmen moeten halen, wat geen sinecure is. Voor Open VLD is die tweede Antwerpse Kamerzetel strategisch van groot belang. De inschatting is dat CD&V en N-VA in Vlaanderen vlot aan een meerderheid zullen raken, en dus een regering zonder Open VLD kunnen vormen. Of Open VLD er nog bij zal zijn, zal afhangen van de krachtverhoudingen in de Kamer. Die tweede Antwerpse zetel voor de liberalen kan dan het verschil maken.

Van Mechelen zal inhoudelijk ook wel aan zijn trekken komen in de Kamer, nu er een grote fiscale hervorming op het programma staat. Van Mechelen was destijds als Vlaams minister de architect van de geslaagde hervorming van de successierechten en de registratierechten. Hij was ook de geestelijke vader van de inmiddels afgeschafte Vlaams jobkorting. Dat er federaal ook nog heel wat begrotingswerk op de plank ligt, is eveneens een kolfje naar de hand van de Vlaamse ex-minister van Begroting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud