Vanaf september 2020 niet meer kamperen voor schoolpoort

Ouders kampeerden soms dagenlang voor de schoolpoort om hun kind in te schrijven. ©BELGA

Het Vlaams Parlement stemt woensdag nog over de nieuwe regels voor de inschrijvingen. Het dossier zat maandenlang geblokkeerd door een belangenconflict.

Het nieuwe inschrijvingsdecreet, dat scholen verplicht met een centrale aanmelding te werken, was geblokkeerd door een belangenconflict vanuit Brussel. Het decreet geeft immers voorrang aan kinderen met minstens één ouder die het Nederlands beheerst.

De Franse Gemeenschapscommissie begon een procedure daartegen, maar die is nu ten einde waardoor het Vlaams Parlement op de valreep de nieuwe regels nog kan goedkeuren. Dat meldt het persagentschap Belga.

Digitale registratie

Dat betekent dat de nieuwe inschrijvingsregels vanaf het schooljaar 2020-2021 kunnen ingaan. Ze moeten vooral kamperen aan de schoolpoorten vermijden. Inschrijvingen voor scholen met te weinig plaats worden in de toekomst digitaal geregistreerd, al zeker in alle scholen in Brussel, Gent en Antwerpen. Ook komt er voor scholen met een plaatstekort één inschrijvingsdatum. Zo hebben ouders meer tijd om verschillende scholen te bezoeken en na te denken over de studiekeuze. Dubbele inschrijvingen worden zo vermeden.

De verplichting om een sociale mix na te streven in het secundair onderwijs wordt afgeschaft. Scholen kunnen wel beslissen tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor bepaalde groepen. Welke groepen dat zijn, kunnen de schoolbesturen zelf beslissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud