Vande Lanotte grijpt macht in Oostende

Johan Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte wordt burgemeester in Oostende. Daarvoor gaven de sp.a-leden dinsdagavond unaniem groen licht. Open VLD en CD&V - coalitiepartners van sp.a - moeten wel nog hun zegen geven.

Wie dacht dat we na de verkiezingen van vorig jaar een verkiezingsloze en campagnevrije periode tegemoet zouden gaan, is eraan voor de moeite. CD&V lanceerde afgelopen weekend de voorloper voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen. En ook op stadsniveau worden de pionnen uitgezet.

Zo ook in Oostende. Dinsdagavond besliste de plaatselijke ledenvergadering van sp.a om Johan Vande Lanotte te verkiezen tot nieuwe burgemeester in Oostende.

De coalitiepartners van sp.a - Open VLD en CD&V - moeten wel nog hun zegen geven. Van CD&V worden geen problemen verwacht, want de burgemeesterwissel is gekoppeld aan de benoeming van een nieuwe CD&V-schepen. Open VLD zal ongetwijfeld boter bij de vis vragen vooraleer ze haar zegen geeft.

Stempel

Pas nadien kan Vande Lanotte ook effectief de burgemeestersjerp omgorden. Vande Lanotte zal Jean Vandecasteele opvolgen. Hij was bijna 20 jaar burgemeester en haalde tweemaal (in 2000 en 2006) de volstrekte meerderheid voor de sp.a.

Dat Vande Lanotte nu al burgemeester wordt, drie jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, is geen toeval. Hij wil als uittredend burgemeester de lijst trekken in Oostende. En hij heeft tijd nodig om zijn stempel nog te kunnen drukken, is zijn redenering. Vande Lanotte wil zo vermijden dat ook in zijn thuisstad een centrumrechtse of rechtse coalitie wordt gesmeed.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 verloor de sp.a de absolute meerderheid in Oostende. Vande Lanotte slaagde er evenwel in opnieuw een coalitie met Open VLD en CD&V in de steigers te zetten en voor Jean Vandecasteele de burgemeesterssjerp binnen te halen.

Maar als ‘de Vlaamse coalitie’ van CD&V, Open VLD en N-VA enkele zetels zou winnen in 2018, zouden ze een meerderheid kunnen vormen. En dus wil Vande Lanotte zich snel bewijzen als burgemeester.

Schaduwburgemeester

Achter de schermen speelde Vande Lanotte een belangrijke rol als schaduwburgemeester. Elke week neemt hij in Oostende deel aan een vergadering met de sp.a-mandatarissen waar hij de belangrijkste dossiers van de stad overloopt. Sommigen beweren dat tijdens die vergaderingen meer beslist wordt dan tijdens een schepencollege of gemeenteraad.

Dat Vande Lanotte ooit burgemeester van Oostende zou worden, stond in de sterren geschreven. Sinds de sp.a in de oppositie is beland en hij geen minister meer is, ging iedereen ervan uit dat hij vroeg of laat de macht zou grijpen. Eind vorig  jaar werd hij er schepen en binnenkort neemt hij de burgemeestersjerp over.

Of Vande Lanotte nog lang parlementslid blijft, is de vraag. Enkele weken geleden kondigde hij aan dat hij dit in september zou evalueren of hij doorgaat. Zijn partijgenoot en kandidaat-voorzitter John Crombez is tegen de cumul van een uitvoerend lokaal en nationaal mandaat.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud