Advertentie

Vande Lanotte wordt burgemeester Oostende

©BELGA

Nu de sp.a in de oppositie komt, plooit ontslagnemend vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) zich terug op zijn thuisstad Oostende. Hij wordt er burgemeester, vernam De Tijd. De vraag is alleen wanneer.

Johan Vande Lanotte is vandaag titelvoerend schepen in Oostende. Als de Zweedse coalitie er komt, wordt hij dus behalve Kamerlid ook schepen. Maar dat zal slechts tijdelijk zijn. In het scenario dat voorligt, neemt Vande Lanotte de plaats in van de huidige burgemeester Jean Vandecasteele. Die zou zijn bevoegdheden behouden, maar schepen worden. 

Wanneer de carrousel op gang komt, is nog niet duidelijk. Maar het ziet ernaar uit dat Vande Lanotte voldoende lang voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de stoel van burgemeester zal willen innemen. Dan kan hij zijn stempel drukken op het beleid en hopen dat zijn partij goed scoort bij de verkiezingen in 2018.

Vande Lanotte wil zo vermijden dat ook in zijn thuisstad een centrumrechtse of rechtse coalitie wordt gesmeed. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 verloor de sp.a de absolute meerderheid in Oostende. Vande Lanotte slaagde er evenwel in opnieuw een coalitie met Open VLD en CD&V in de steigers te zetten en voor Jean Vandecasteele de burgemeesterssjerp binnen te halen.

Vandecasteele is al sinds 1997 burgemeester in Oostende. Maar achter de schermen speelde Vande Lanotte een belangrijke rol als schaduwburgemeester. Elke week neemt hij in Oostende deel aan een vergadering met de sp.a-mandatarissen waar hij de belangrijkste dossiers van de koningin der badsteden overloopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud