Vandermeersch, Clement en Delaplace in running voor CEO VRT

©© VRT - Geert Van Hoeymissen

De Vlaamse regering houdt vrijdag sollicitatiegesprekken met Peter Vandermeersch, Koen Clement en Frederik Delaplace, de drie kandidaten die door de headhunter Hudson 'geschikt' zijn bevonden als kandidaten om de openbare omroep VRT te leiden.

Begin dit jaar zette de Vlaamse regering de CEO van de VRT, Paul Lembrechts, aan de deur omdat hij een etterend conflict tussen de nummer twee, Peter Claes, en de rest van het directiecomité niet goed beheerd had. In de nasleep daarvan verliet ook Claes de omroep. Oud-CEO Leo Hellemans werd uit pensioen teruggeroepen om de VRT ad interim te leiden. Tegen eind juni wilde de Vlaamse regering een nieuwe CEO aanduiden.

Peter Vandermeersch, Koen Clement en Frederik Delaplace zijn de drie namen die naar voren zijn geschoven door het hr-bureau Hudson, dat geleid wordt door Ivan De Witte, ook bekend als de voorzitter van de voetbalclub KAA Gent. De Vlaamse regering hoort de drie 'geschikt' gevonden kandidaten vrijdag. Als er consensus is binnen de Vlaamse regering kan de beslissing vrijdag al meteen vallen. Anders wordt volgende week de knoop doorgehakt. De drie kandidaten zijn drie bekenden uit de mediawereld.

Peter Vandermeersch was jarenlang de hoofdredacteur van De Standaard, waarna hij naar Nederland verhuisde en er hoofdredacteur werd van NRC Handelsblad. Inmiddels is hij voor Mediahuis aan de slag bij het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM). Hij kwam als beste uit het assessment, vernam De Tijd.

Europalia

Koen Clement heeft een verleden als CEO van WPG Uitgevers, hij zetelde in het directiecomité van De Persgroep Publishing, was algemeen directeur van Magnet Magazines, algemeen directeur van De Morgen, marketingdirecteur van De Morgen, marketingmanager bij De Persgroep en junior product manager bij Het Laatste Nieuws. Hij is begin dit jaar voorzitter geworden van de raad van bestuur van Studio 100. Hij is ook nog altijd directeur van het kunstenfestival Europalia.

Clement was in 2016 ook al in de running, toen de VRT op zoek was naar een nieuwe CEO. In die ronde ging het tussen Koen Clement, Paul Lembrechts, Bruno Verbergt en Peter Claes. Paul Lembrechts haalde het toen. 

Frederik Delaplace is de CEO van Mediafin, de uitgever van de zakenkranten De Tijd en L'Echo. Hij was eerder redactiedirecteur, hoofdredacteur, adjunct-hoofdredacteur en chef van de cel Financiën. Hij ging in 1994 aan de slag bij wat toen nog De Financieel-Ekonomische Tijd heette.

Stevig najaar

De uitverkorene wacht meteen een stevig najaar. Hij moet een opvolger voor Peter Claes aanstellen, het omstreden directielid Media & Productie die in februari het bedrijf verliet. Er lopen ook onderhandelingen met VTM-eigenaar DPG Media en Telenet, die in het najaar een online betalend kijkplatform rond fictie oprichten en daar ook de VRT-catalogus op willen aanbieden. 

Tegen 1 januari moet de VRT ook de onderhandelingen voor een nieuwe beheersovereenkomst afronden, die bepaalt wat de VRT tussen 2021 en 2025 gaat doen. De Vlaamse identiteit wordt een belangrijk item in de gesprekken. De VRT moet de komende jaren ook besparen; tot 12 miljoen euro in 2024. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud