Advertentie

VDAB gaat werkweigeraars vaker sanctioneren

VDAB-topman Fons Leroy wil een forsere houding aannemen tegenover werklozen die hun best niet doen. ©Dries Luyten

Vlaanderen gaat zich strenger opstellen tegenover werklozen die niet genoeg moeite doen om een baan te vinden. Dat voornemen kondigde VDAB-topman Fons Leroy aan.

Is de VDAB te laks voor werklozen die geen job zoeken? De discussie laaide begin deze maand op nadat cijfers suggereerden dat in Vlaanderen vorig jaar slechts 679 werklozen een deel van hun uitkering moesten inleveren omdat ze onvoldoende naar werk zochten.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) kreeg toen van coalitiepartner CD&V het verwijt dat hij zich ‘lakser opstelde dan de verguisde PS-regering’ en ook de werkgeversorganisaties Unizo en Voka spaarden hun kritiek niet.

Maar de VDAB is veel minder soepel dan geopperd, liet de topman van de Vlaamse Arbeidsbemiddelingsdienst Fons Leroy donderdag verstaan. Hij kwam zich verantwoorden in een hoorzitting in het Vlaams parlement, waar hij wél toegaf dat de VDAB nog strenger zal moeten optreden.

Staatshervorming

26.300
Van de 160.000 uitkeringsgerechtigde werklozen werden er vorig jaar 26.300 doorverwezen naar de sanctioneringsdienst van de VDAB.

Met de zesde staatshervorming is sinds vorig jaar niet langer de federale Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bevoegd om werklozen te sanctioneren.

Die opdracht kwam bij de VDAB terecht die ook al in staat om werkzoekenden naar werk te begeleiden. Maar daardoor wordt nu een andere rapporteringsmethode gebruikt en zijn de sanctioneringscijfers die eerder in de media verschenen niet te vergelijken, argumenteert de VDAB. 

Van de 160.000 uitkeringsgerechtigde werklozen werden er vorig jaar 26.300 doorverwezen naar de sanctioneringsdienst van de VDAB omdat ze onvoldoende hun best deden in de zoektocht naar werk.

Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar voordien toen het sanctioneringsbeleid nog onder de bevoegdheid viel van de RVA. In totaal gaf de VDAB vorig jaar 8.720 werkzoekenden een sanctie waarbij de uitkering geheel of gedeeltelijk werd ingeperkt, een kwart meer dan een jaar eerder onder de RVA.

Cultuuromslag

‘We moeten op zoek naar een beter evenwicht tussen de wortel en de stok.’
Fons Leroy
Topman VDAB

Toch gaf Leroy toe dat de VDAB zich nog strenger hoort op te stellen. ‘We moeten op zoek naar een beter evenwicht tussen de wortel en de stok’, zei hij in het Vlaams parlement. ‘Onze bemiddelaars hebben altijd mensen naar werk begeleid. Dat ze nu ook een stok achter de deur hebben, vergt een cultuuromslag.' 

'Het is niet evident om werkzoekenden in hun gezicht te zeggen dat ze onvoldoende hun best doen in de zoektocht naar werk. We zitten op de goede weg, maar ik geef grif toe dat we vandaag nog niet het evenwicht hebben tussen positief activeren enerzijds en anderzijds mensen die hun kansen niet grijpen daarvan ook de gevolgen laten dragen.’

Big data

De VDAB gooit nog een extra wapen in de strijd, liet Leroy weten. De arbeidsbemiddelaar start dit najaar met het gebruik van big data om werklozen op te sporen die onvoldoende hun best doen in de zoektocht naar een job.

‘We gaan niet de controleur in de vitrine van de VDAB zetten.'
Fons Leroy
Topman VDAB

Ondanks de forsere lijn mag het sanctioneren voor Leroy ook niet de bovenhand krijgen. ‘We gaan niet de controleur in de vitrine van de VDAB zetten. Onze eerste opdracht blijft bemiddeling en het begeleiden van mensen naar werk.’ 

Met zijn verklaringen haalde Leroy ook de angel uit de politieke hoogspanning. N-VA-parlementslid Axel Ronse liet weten gerustgesteld te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud