Advertentie

VDAB pikt kritiek knelpuntberoepen niet

©BELGA

Volgens de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) worden in plaats van minder méér werkzoekenden begeleid naar een knelpuntberoep. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) beweerde op basis van cijfers het tegenovergestelde.

De VDAB probeerde in 2014 exact 26.264 mensen via een specifieke cursus klaar te stomen voor een knelpuntberoep. In 2013 waren dat er met 26.636 iets meer. In 2012 ging het zelfs om 27.231 cursisten.

Bothuyne noemde die daling in Het Laatste Nieuws ‘onbegrijpelijk’. ‘De VDAB zou nu net meer dan ooit knelpuntopleidingen moeten voorzien om te voldoen aan de vraag van werkzoekenden en bedrijven’, zegt hij. 

Werkplekleren

De VDAB is niet blij met de kritiek van Bothuyne. ‘Hij vergeet het werkplekleren in rekening te brengen, waarmee we werknemers op de werkvoer naar knelpuntvacatures toe leiden’, zegt woordvoerster Anneke Ernon.

Ernon wijst erop dat het aantal werkzoekenden dat zich via het werkplekleren voorbereidt op een knelpuntberoep, is gestegen van 15.000 naar 17.500. ‘Dat compenseert dus ruimschoots de lichte daling bij de klassieke opleidingen.'

Volgens Ernon tonen de cursussen op de werkvloer zeer goede uitstroomresultaten, precies omdat ze zo sterk gericht zijn op wat je in de job moet kunnen. Bij de opleidingen tot knelpuntberoepen was dat niet altijd het geval en daarom heeft de VDAB ook gesnoeid in het aantal richtingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud