VDAB wil 30.000 tijdelijk werklozen aan de slag krijgen

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. ©BELGA

De Vlaamse regering laat de VDAB tijdelijk werklozen voorbereiden op ander werk.

Doet de overheid wat ze moet doen om de impact van de economische coronaschok op te vangen? Of wordt haar schokdemper zo groot dat ze de transformatie naar een een economie na corona in de weg zit, omdat mensen te lang wachten met zich om te scholen voor ander werk?

Tot nog toe koos de Vlaamse overheid vooral voor een optreden als schokdemper, ook in sectoren die wellicht snel kunnen herstarten. Maar nu begint ze het geweer van schouder te veranderen.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) gaat 10.000 werkgevers contacteren met de vraag om hun tijdelijk werkloze werknemers aan te moedigen een opleiding te volgen, schrijft Het Laatste Nieuws. Het gaat om tijdelijk werklozen die door de coronacrisis meer dan 10 dagen per maand op non-actief staan, in sectoren waar voorlopig nog weinig zicht is op beterschap.

In samenwerking met de bedrijfwereld heeft de VDAB daarom opleidingen opgelijst die nuttig zijn voor werknemers in de horeca, het toerisme, de eventsector, de industriële schoonmaak, de detailhandel en de luchtvaart. Wie in andere sectoren werkte, krijgt een breder aanbod in zijn mailbox.

Kwart van tijdelijk werklozen

In totaal zullen 30.859 of ruim een kwart van alle tijdelijk werklozen worden gecontacteerd.

Vlaams minster van Werk Hilde Crevits (CD&V) probeerde al tijdelijk werklozen aan ander werk te helpen - zoals in de zorgsector - maar dat gebeurde maar met mondjesmaat.

Vandaag zijn nog maar 3.039 van de 110.283 tijdelijk werklozen geregistreerd bij de VDAB. Ze zijn daar ook niet toe verplicht. Tijdelijk werklozen worden niet beschouwd als 'werkzoekend' omdat aangenomen wordt dat ze na een tijdelijke onderbreking bij hun werkgever weer aan de slag kunnen.

Crevits overlegt met haar federale ambtsgenoot Pierre-Yves Dermagne (PS) om te bekijken of die registratie bij de VDAB niet verplicht kan worden voor wie meer dan tien dagen per maand tijdelijk werkloos is. Ook een uitbreiding van de opleidingsplicht kan helpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud