Grafiek van de dag

Veel minder luchtvervuiling tijdens lockdown

©Mediafin

Tijdens de lockdown nam de luchtvervuiling met stikstofdioxide en roet door het verkeer tot 40 procent af in Vlaanderen. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Normaal hangt op plaatsen met veel verkeer zo’n 30 tot 50 microgram stikstofdioxide per kubieke meter in de lucht. Tijdens de lockdown, van 16 maart tot 3 mei, was dat maar 15 tot 30 microgram. 

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus waren de meeste mensen vanaf midden maart verplicht in hun kot te blijven en dat leidde tot veel minder verkeer dan gewoonlijk. Die verkeersluwte had een positief effect op de luchtkwaliteit: een daling van de stikstofdioxide en het roet in de lucht met 40 procent op plaatsen met veel verkeer. Op plaatsen met minder verkeer daalde de hoeveelheid stikstofdioxide toch nog met 20 procent. De lucht werd dus een stuk gezonder. Stikstofdioxide veroorzaakt irritatie aan de luchtwegen en astma, roet veroorzaakt kanker.

Het effect van het verminderde verkeer op de concentratie van fijn stof was veel minder groot, omdat daarbij onder meer ook de bemesting van velden een rol speelt. De ozonconcentratie steeg zelfs tijdens de lockdown. Het verkeer stoot ook stoffen uit die ozon afbreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud