Advertentie

Veel Vlaamse steden laten nieuwe maatregelen vervroegd ingaan

De avondklok wordt in Vlaanderen niet vervroegd. In Brussel moet iedereen voor 22 uur thuis zijn. ©BELGA

Onder meer de burgemeesters van Gent, Mechelen en Aarschot steken de Vlaamse regering voorbij met een vervroeging van de strengere coronaregels.

De Vlaamse regering kondigde gisteravond enkele verstrengingen van de coronamaatregelen aan, zoals een nieuwe volledige sluiting van de cultuur- en eventsector, en strengere regels voor sport. Die zouden ingaan vanaf vrijdag 18 uur, maar de kritiek luidt dat dat het virus nog te veel tijd geeft om brokken te maken.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) reageerde gisteravond al via Twitter. De burgemeester van Aarschot riep op niet te talmen en wil de maatregelen al deze avond om 18 uur laten ingaan.

Woensdagochtend volgden haar liberale collega's Mathias De Clercq en Alexander Vandersmissen haar voorbeeld. Zowel Gent als Mechelen voeren de regels in vanaf middernacht.

Ook de stadsbesturen van Tienen (woensdag vanaf 18 uur), Leuven (middernacht) en Diest (donderdag vanaf 8 uur) lieten weten om de regels vroeger te laten ingaan. 'Het is evident om maatregelen sneller in te voeren, elke dag telt', zegt Mohamed Ridouani (sp.a), burgemeester van Leuven. Hij zegt ook dat hij het luik onderwijs mist in de verstrenging. 'De experts zijn duidelijk: gedeeltelijk afstandsonderwijs vanaf het derde middelbaar zou helpen om de curve af te buigen én om de scholen open te houden die nu zwaar onder druk komen.' Leuven heeft eerder deze week beslist om gedeeltelijk afstandsonderwijs in te richten voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, na de verlengde herfstvakantie tot aan de examenperiode in december.

Tijd voor sectoren

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageerde in 'De ochtend' op Radio 1 al dat het niet verboden is de regels vroeger toe te passen. 'Voor alle duidelijkheid: iedereen is vrij om nu al de regels toe te passen. Je hoeft niet te wachten tot vrijdag. Maar het is ook belangrijk de sector wat tijd te geven.'

Jambon zei dat we in een rechtsstaat leven en dat het tijd vergt de beslissingen in een ministerieel besluit te gieten. 'Bovendien is het een kwestie van respect voor de betrokken sectoren. Die krijgen wat tijd om hun leden of klanten in te lichten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud