Advertentie

Vergelijk uw ziekenhuis online

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ©BELGA

Vanaf vandaag kunnen patiënten de kwaliteit van de ziekenhuizen vergelijken op de website www.zorgkwaliteit.be.

Vandaag stelt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de nieuwe website www.zorgkwaliteit.be voor. Op die site maken de Vlaamse ziekenhuizen de resultaten bekend van de kwaliteitsmetingen.

Onder meer de verbruikersorganisatie Test-Aankoop en het Patiëntenplatform hadden eerder aangedrongen op meer transparantie over de kwaliteit van de gezondheidszorg. De metingen gebeuren in samenwerking met de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, het Vlaams Patiëntenplatform en de koepel Zorgnet-ICURO.

Via de site kan de patiënt bepaalde behandelingen in ziekenhuizen vergelijken. Op dit moment staan er metingen over borstkanker en patiëntenervaringen online. Concreet gaat het bijvoorbeeld over hoeveel procent van de patiënten met borstkanker een borstsparende ingreep krijgt, of hoeveel procent van de patiënten nog in leven zijn vijf jaar na de diagnose van borstkanker.

Meer cijfers

Patiënten kunnen ook zeggen in welke mate ze hun ziekenhuis aanbevelen aan anderen. 

In de komende maanden en jaren zal de website aangevuld worden met meer cijfers. Dit jaar worden onder andere nog indicatoren over handhygiëne en geneesmiddelenvoorschriften verwacht. Ziekenhuizen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan zorgkwaliteit.be, maar de grote meerderheid van de 63 erkende ziekenhuizen in Vlaanderen doet mee

'Op deze website kunnen patiënten en zorgverleners zeer duidelijk de resultaten terugvinden van de kwaliteitsindicatoren die in onze Vlaamse ziekenhuizen gemeten worden', zegt Vandeurzen. 'Deze informatie helpt een patiënt, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te  maken voor een bepaald ziekenhuis.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud