netto

Vergoeding voor corona-ouderschapsverlof valt lager uit

©katrijn van giel

Vlaamse ouders houden minder over aan de uitkering voor het corona-ouderschapsverlof.

De federale regering voerde vorige maand het coronaverlof in: een aantrekkelijker vorm van het ouderschapsverlof, die ouders tijdens en na de lockdown de kans moet geven (tele)werk en kinderopvang beter te combineren. 26.288 Vlaamse ouders stapten in het systeem.

Wie ouderschapsverlof neemt, kan terugvallen op een uitkering van de RVA. Voor het corona-ouderschapsverlof ligt die uitkering 25 procent hoger dan bij gewoon ouderschapsverlof. Toch houden veel Vlaamse ouders uiteindelijk minder over, melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Ligt de maandelijkse uitkering voor halftijds coronaverlof voor iemand jonger dan 50 op 594,48 euro, dan is dat voor gewoon ouderschapsverlof 597,76 euro. En wie in de social profit werkt - de 'helden van de crisis' - kan zelfs tot 1.000 euro mislopen, berekenden de kranten.

Wie corona-ouderschapsverlof neemt, krijgt geen aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.

Dat komt omdat ouders die corona-ouderschapsverlof opnemen niet de Vlaamse aanmoedigingspremie krijgen, die ze bij het gewone ouderschapsverlof wel krijgen. De premie is er voor wie in Vlaanderen werkt of voor wie werkt in de Vlaamse zorg- en socioculturele sector in Brussel.

De premie werd geschrapt om te voorkomen dat wie ouderschapsverlof neemt een hoger nettoloon overhoudt dan zij die voltijds blijven werken, verduidelijkt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) .

U kunt uw corona-ouderschapsverlof weer laten omzetten naar het gewone ouderschapsverlof. Weet dan wel dat de federale premie van 25 procent wordt teruggevorderd en dat de periode van het corona-ouderschapsverlof gezien zal worden als gewoon ouderschapsverlof. Het hangt dus af van het aantal maanden ouderschapsverlof waarop u recht hebt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud