Verpleegkundige grootste knelpuntberoep

©Photo News

Verpleegkundige is het grootste knelpuntberoep. Dat blijkt uit de nieuwe knelpuntberoepenlijst die is voorgesteld door Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Op de plaatsen twee en drie staan de bouw- en de IT-sector.

Naast de zorg, waar vooral de vergrijzing van het personeel toeslaat, zijn de bouw- en de IT-sector de sectoren met de grootste aantallen knelpuntberoepen. Meer dan de helft van de top 10 is een technische functie: van technicus industriële installaties over conducteur bouw/werfleider tot onderhoudsmecanicien.

De lijst wordt elk jaar samengesteld door de VDAB. Het gaat om beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden. Op de nieuwe lijst staan, ondanks de coronacrisis, 190 knelpuntberoepen. In vergelijking met vorig jaar zijn zes knelpuntberoepen verdwenen en werden acht nieuwe toegevoegd.

Coronaknelpuntberoepen

De impact van de coronamaatregelen werd zichtbaar tijdens het onderzoek. Om die weer te geven nam de VDAB 21 'coronaknelpuntberoepen' op. Het gaat onder meer om kappers, kelners en rij-instructeurs.

Sommige van die structurele knelpuntberoepen waren en zijn tijdens de lockdowns minder knellend, maar zullen opnieuw, en misschien meer dan vroeger, problemen opleveren voor werkgevers bij een herneming van de activiteiten. Werknemers dreigen de sector te verlaten en te kiezen voor meer werkzekerheid in een andere sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud