Advertentie

'Verplicht renovatie woningen na aankoop'

©Kees van de Veen

In een rapport besteld door Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) pleiten de Vlaamse werkgevers en vakbonden onder meer voor een verplichte renovatie van woningen na aankoop. Dat bericht De Morgen.

Om de politieke klimaatdiscussie te voeden vroeg Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) advies aan onder meer de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het sociaal overlegorgaan waar Voka, Unizo, de Boerenbond en de vakbonden in zitten.

In het advies, dat De Morgen inkeek, schuift de SERV drie 'klimaatkleppers' naar voren om de Vlaamse uitstoot in een klap fors te verlagen tegen 2030.

Werkgevers en vakbonden pleiten onder meer voor meer groene warmtepompen. Dat moet Vlaanderen toestaan om snel af te stappen van stookolie en aardgas voor het verwarmen van gebouwen. De regering moet daarvoor de energiefiscaliteit hervormen, zodat warmtepompen financieel voordelig worden.

Renovatieplicht

Als het van de Vlaamse werkgevers en vakbonden afhangt, wordt de renovatieplicht na aankoop van kantoorgebouwen uitgebreid naar woningen. Dat is nodig omdat Vlaanderen nog altijd te veel slecht geïsoleerde woningen telt, klinkt het. Voor kwetsbare gezinnen moet in een sociaal vangnet worden voorzien via de bouw van minstens 200.000 extra sociale woningen in heel Vlaanderen.

200.000
Sociale woningen
Voor kwetsbare gezinnen moeten er in Vlaanderen 200.000 sociale woningen bij komen.

Ook voor elektrische voertuigen moeten de ambities naar omhoog. Vlaanderen mikt op een half miljoen elektrische auto's tegen 2030. Voor de werkgevers en vakbonden kan dat makkelijk naar 1 miljoen omdat elektrische modellen straks goedkoper worden dan benzine- en dieselwagens.

Om e-auto's een duw in de rug te geven moet de Vlaamse regering inzetten op meer laadpalen, een hervorming van de autofiscaliteit en de invoering van een slimme kilometerheffing om het aantal gereden kilometers te verlagen.

Demir wil voorlopig geen commentaar kwijt op het advies van de SERV. Het rapport zal deel uitmaken van de politieke discussie over het klimaat eind volgende week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud