Advertentie
Advertentie

Verplichte klusjes voor asielzoekers niet gesteund door VVSG

Asielzoekers in Bierset. ©Photo News

Een initiatief van de gemeente Maarkedal, om asielzoekers te gaan verplichten gemeenschapsdienst uit te voeren, wordt niet gesteund door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Die vindt dat de basis vrijwillig moet blijven.

Wie straks als asielzoeker terechtkomt in de gemeente Maarkedal, zal moeten werken voor zijn of haar opvang. OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) is niet van plan om te wachten op een initiatief van de federale overheid, zegt hij dinsdag in Het Nieuwsblad en De Standaard. 'Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten', klinkt het.

Volgens de VVSG is er ook bij de asielzoekers zelf een grote bereidheid om aan de slag te gaan. 'De lokale opvang is altijd ingebed in een buurt', zegt Nathalie Debast van de vereniging. 'Er bestaat heel veel vraag van de mensen in die opvang om te kunnen werken, bijvoorbeeld in de speelpleinwerking.'

Het is echter cruciaal dat het werk op vrijwillige basis gebeurt. 'De asielzoekers moeten er mentaal klaar voor zijn', vindt Debast. 'De job moet ook op de maat van de persoon zijn.' Gemeenschapsdienst mag volgens de vereniging onder geen beding een voorwaarde zijn om opvang te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud