Advertentie

Vervuilende auto's betalen in Gent 25 euro per week vanaf 2020

Na de invoering van een nieuw circulatieplan in 2016 (foto) komt er nu een lage-emissiezone in Gent. ©Photo News

Het Gentse stadsbestuur zal bestuurders van dieselauto's met een Euro 4-motor 25 euro per week aanrekenen vanaf 2020.

De tarieven van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) zijn dinsdagavond in de bevoegde gemeenteraadscommissie voorgelegd. Dieselvoertuigen die slechter scoren dan de Euro 4-norm mogen de binnenstad helemaal niet meer inrijden.

In totaal wordt zowat een kwart van het Gentse wagenpark getroffen door de LEZ, die voor eigenaars van een vervuilende auto iets goedkoper zal uitvallen dan de Antwerpse zone, die een groter gebied omhelst. Voor motoren op benzine, lpg, lng of cng moet de Euronorm minstens 2 zijn. In 2025 verstrengen de toelatingsvoorwaarden.

De tarieven zijn afhankelijk van de gemiddelde uitstoot van het voertuig en de duur van de toelating. De prijzen die nu voorliggen op de gemeenteraad variëren van 25 euro (voor 1 week) tot 345 euro (voor 1 jaar) voor een personenwagen.

Voor kleine bussen en lichte bestelwagens tot 3,5 ton variëren de bedragen tussen 35 euro (voor 1 week) en 825 euro (voor 1 jaar). Voor een vrachtwagen of touringcar schommelt het tussen 45 euro (voor 1 week) en 1.150 euro (voor 1 jaar).

Dagpas

De Gentse LEZ is vooral streng voor dieselvoertuigen. Voor voertuigen met de Euro 4-norm, die tussen de 9 en 12 jaar oud zijn en dus mogelijk nog niet afgeschreven, wordt in betalende dagpassen voorzien om het gebruik te ontmoedigen.

‘De invoering van de lage-emissiezone is een stap vooruit voor de gezondheid van alle Gentenaars’, zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). Benzinevoertuigen die slechter scoren dan Euro 2 mogen de zone niet in, ook niet na betaling.

Het stadsbestuur schat dat zowat 2.700 voertuigen, die in de binnenring zijn ingeschreven, door de maatregel getroffen worden. Die eigenaars moeten dus een nieuw voertuig aanschaffen als ze in Gent willen rijden. Het stadsbestuur maakt zich sterk dat over de maatregel, die in 2016 al werd aangekondigd, tijdig is gecommuniceerd.

Eigenaars die een nieuwe auto moeten kopen, kunnen ook rekenen op financiële steun. Het stelsel van slooppremies voor wie afstand doet van zijn auto wordt verhoogd tot 1.125 euro en 1.500 euro. Er komt ook een lager tarief voor bestuurders met een bescheiden inkomen.

Budgetneutraal

De stad rekent erop dat de invoering van de LEZ een budgetneutrale operatie wordt. De opbrengsten uit de verkoop van dagpassen moeten ook de kosten van zes bijkomende ANPR-camera's rondom de lage-emissiezone compenseren. Ook komt er een bijkomende mobiele ANPR-camera en wordt de mogelijkheid van een scanwagen onderzocht.

Wie niet aan de voorwaarden voldoet en toch zonder toelating de LEZ inrijdt, krijgt een boete. Het bedrag dat hiervoor aan de gemeenteraad voorgelegd wordt, ligt op 150 euro.

De Gentse bestuursmeerderheid van Groen, Open VLD, CD&V en de sp.a wil de tarieven voor de Gentse LEZ op 23 april goedkeuren in de gemeenteraad. Het principe kreeg al eerder groen licht en de invoering van een LEZ staat ook in het bestuursakkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud