Vijf Vlaamse contracten in Myanmar

Kris Peeters in Myanmar. (Belga/Benoit Doppagne) ©BELGA

Vlaamse bedrijven krijgen voet aan de grond in het Aziatische Myanmar. Vijf bedrijven sluiten er dezer dagen belangrijke overeenkomsten. En Flanders INvestment and Trade (FIT) opent een kantoor in het land.

Myanmar - het vroegere Birma - was decennialang gesloten voor het Westen door de militaire dictatuur. Sinds enkele jaren is er democratiseringsproces op gang. Een burgerregering probeert de verouderde infrastructuur en economie te moderniseren. 

Nu het de deur openzet, schuiven buitenlandse ondernemers aan om er zaken te doen. Ook Vlaamse bedrijven proberen een graantje mee te pikken in het veelbelovende Myanmar.

Om Vlaamse investeerders de mogelijkheden van het land te laten ontdekken, leidde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vorig jaar een handelsmissie van Flanders Investment and Trade (FIT). Die levert nu de eerste resultaten op.

Bij een vervolgmissie die dezer dagen loopt, ondertekenen vijf bedrijven akkoorden in Myanmar. Zo laat de Myanmarese overheid zich adviseren door het Sint-Niklaase ingenieursbureau SBE voor belangrijke werken aan de Irriwaddyrivier, de economische slagader van het land. Die moet bevaarbaarder gemaakt worden en beveiligd worden tegen overstromingen. SBE zal Vlaamse bedrijven aanbrengen voor het uitvoeren van de werken.

Ook in de gezondheidszorg, waarmee het in Myanmar pover is gesteld, zijn er investeringen gepland. Medec uit Aalst levert voor 1,5 miljoen euro anesthesietoestellen aan vijftien ziekenhuizen.

Slechte oogsten

Vlamingen kunnen de Birmanen zelfs rijst verkopen. Myanmar was voor het militaire regime de grootste exporteur van rijst in Zuid-Oost-Azië, maar het verouderde rijstareaal levert vaak slechte oogsten op en kon bijwijlen zelfs nauwelijks de eigen bevolking voorzien. Het Gentse biotechbedrijf Devgen mag van de Myanmarese landbouwminister proefprojecten opzetten rond hoogwaardige rijst.

Ontmijnersbedrijf Bom.be uit Leuven zal de overheid bijstaan bij het opruimen van de tonnen explosieven die er tijdens talrijke conflicten in de grond zijn geraakt.

Newtec uit Sint-Niklaas mag zorgen voor de sattelietcommunicatie bij het uitzenden de Zuid-Oost-Aziatische spelen, een soort Olympiade voor de regio, die Myanmar dit jaar organiseert.

Vlaams minister-president Peeters vindt dat Myanmar thuishoort in het rijtje nieuwe groeilanden. Hij vindt het een goede zaak dat Vlaanderen snel mee op de kar gesprongen is. 'Je moet er snel bij zijn, want eens alles opgelost is, zijn de opportuniteiten weg.'

Het FIT opent overigens een antenne in Myanmar. België heeft er immers nog geen ambassade - al komt er binnenkort wel een ereconsulaat. In de antenne werkt geen handelsattaché, maar een lokale partner biedt Vlaamse bedrijven die in het land willen investeren wel alle diensten om de mogelijkheden te ontdekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud