Vijf voor twaalf voor Land Invest

Land Invest Group, de vastgoedgroep van lobbyman Erik Van der Paal en zijn Nederlandse zakenpartner Marc Schaling, wankelt door interne ruzies en acute geldnood. De verkoop van de Slachthuissite zit muurvast en dreigt een blok aan het been te worden van het Antwerpse stadsbestuur.

De groep die de jongste weken in een storm verzeilde door vermeende banden met het lokale stadsbestuur, kreeg een alarmbrief van de bedrijfrevisor PwC in de bus. Op basis van artikel 138 van de vennootschapswet eist PwC binnen de dertig dagen een reddingsplan.

Dat wil zeggen dat ‘gewichtige feiten’ zijn vastgesteld die het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Zonder snelle en gepaste maatregelen stapt de bedrijfsrevisor met zijn vaststellingen naar de rechtbank van koophandel.

Daarmee komt er dus nog geen einde aan de commotie rond Land Invest Group. Het Antwerpse stadsbestuur had dat nochtans wel gehoopt toen bekend werd dat de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group een koper had gevonden voor zijn twee kroonjuwelen: de Lins Tower, een torenflat van 44 meter hoog aan de Waaslandtunnel, en de Slachthuissite, vlak bij het Sportpaleis, een van de grootste herontwikkelingsprojecten van Antwerpen.

Stof

De jongste weken was het vastgoedbedrijf van het duo Erik Van der Paal (45) en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling (41) in een storm verzeild wegens vermeende nauwe banden met het schepencollege van Antwerpen.

Het stof ging even liggen. De groep Triple Living, een joint venture van de Antwerps vastgoedbaron Dirk Cavens en de familie Paeleman, bevestigde dat ze een principeakkoord had getekend voor de aankoop van beide vastgoedsites. Het geld dat op tafel kwam, zou dienen om Land Invest Group, dat dringend op zoek is naar cash, te redden.

Een simulatie van de Lins Tower. ©Land Invest Group.

‘Deze verkoop is uiteraard een privézaak’, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie. ‘Maar we blijven de belangen van de buurt en van de Antwerpenaar behartigen in het dossier van de Slachthuissite, dat een stadskanker omtovert in een leefbaar nieuw stadsdeel.’

Eind goed, al goed, zo leek het. Zeker toen lobbyman Erik Van der Paal in de krant De Standaard zei dat zijn belang van 20 procent in Land Invest Group onlangs was verkocht, net als dat van zijn zakenpartner Schaling (30%). Daarmee werd elke directe band met het stadsbestuur, dat via het stedelijke vastgoedbedrijf AG Vespa nauw bij de Slachthuissite is betrokken, officieel doorgeknipt. De kritiek van de oppositiepartijen Groen en de sp.a op het vergunningsbeleid van de vastgoedsite zou nu wel definitief stoppen, werd gehoopt.

Als de dood

Maar niets is minder waar. De gesprekken over de verkoop van de Slachthuissite zitten muurvast. Het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, de belangrijkste financier en aandeelhouder van Land Invest, wil niet dat de deal met Triple Living doorgaat. De Luikenaars zijn er als de dood voor dat waardevolle projecten uit het bedrijf verdwijnen, omdat ze hun belang van 50 procent in Land Invest Group hebben ‘beloofd’ aan een derde partij: Dominique Janne.

Die filmproducer en vastgoedondernemer, die ooit de drijvende kracht was achter het Brusselse filmfestival, heeft nauwe banden met de Waalse PS. Hij was een tijdlang operationeel directeur van het kabelbedrijf Voo, dat verwant is met de holdings Nethys en Publifin. Uit dezelfde hoek is ook Ogeo Fund afkomstig. Dat gaf Janne tot eind dit jaar het exclusieve mandaat om de boeken van de Antwerpse projectontwikkelaar te onderzoeken met het oog op een overname.

Marc Schaling en Erik Van Der Paal willen eieren voor hun geld. Hun vastgoedbedrijf wankelt.
Een bron dichtbij het Land Invest-dossier

Het duo Van der Paal en Schaling wil dan weer dat de verkoop van de Slachthuissite aan Triple Living zo snel mogelijk wordt goedgekeurd. ‘Ze voelen dat de grond onder hun voeten te heet wordt’, zeggen interne bronnen. ‘Hun vastgoedbedrijf wankelt. Ze kiezen eieren voor hun geld.’ De enorme site rond het Antwerpse slachthuis - met een te ontwikkelen bouwoppervlakte van 225.000 vierkante meter - is daarbij hun jackpot.

Uit interne documenten blijkt dat Triple Living, met als sterke man Dirk Cavens, bereid is 135 miljoen euro op tafel te leggen voor de overname van het Slachthuisproject: hij betaalt 400 euro per m² voor de grond en 200 euro per m² voor de ontwikkeling. Daarop zou Land Invest Group een meerwaarde boeken van 56 miljoen euro.

135 miljoen
Triple Living wil 135 miljoen euro betalen voor de overname van het Slachthuisproject.

Als de verkoop definitief wordt bezegeld, moet Triple Living ook nog eens 7 miljoen euro aan managementfees uitkeren aan Land Invest voor de ontwikkeling van de Slachthuissite. Dat bedrag wordt in trimestriële schijven van 250.000 euro uitgekeerd.

Politieke druk

Een derde van de grond van de Slachthuissite, circa 75.000 m², is nog steeds eigendom van AG Vespa. Volgens meerdere bronnen wordt al maanden politieke druk op het stedelijk vastgoedbedrijf uitgeoefend om de eigendomsrechten op die grond over te dragen aan Land Invest Group.

Ook Van der Paal en Schaling halen alles uit de kast om Ogeo Fund alsnog de deal met Triple Living te laten goedkeuren. Enkele dagen geleden bezorgden ze via hun advocaten een brief aan de Luikenaars. Daarin eisen ze een schadevergoeding als Ogeo Fund de overname van de Slachthuissite blijft blokkeren.

Maar er is meer. Van der Paal en zijn zakenkompaan Schaling tekenden vorige week een voorwaardelijk akkoord met de Antwerpse fiscalist en vermogensbeheerder Gert Triest om de 50 procent die zij via de vennootschap Elba Advies in Land Invest Group bezitten over te nemen. Triest werkt voor AOG, een Zwitsers investeringsfonds dat 1.100 mensen tewerkstelt en actief is in de energiesector, de vastgoedmarkt en de financiële branche. Hij treedt op namens een groep ‘Vlaamse investeerders’ die bereid zijn de aandelen van het Belgisch-Nederlandse duo over te kopen.

Door die overname zou Van der Paal echter niet uit het verhaal verdwijnen: hij zou ‘via een achterpoort’ weer in Land Invest opduiken, stelt een bron. Zijn vennoot Schaling zou wel definitief opstappen, omdat hij ‘andere katten te geselen’ heeft. De Nederlandse belastinginspectie FIOD viel afgelopen zomer binnen bij de kledingketen Skihut van de familie Schaling op verdenking van btw-fraude. Door dat strafrechtelijk onderzoek stelden leveranciers hun leveringen uit en moest de winkel van Skihut in Knokke de deuren sluiten. Een faillissement van de hele keten kon maar op het nippertje worden vermeden.

Papieren constructie

Het overnamebod van Triest zou voorlopig een papieren constructie zijn. Van der Paal en zijn kompaan kunnen hun aandelen niet kwijt, omdat aan het overnamebod van Triest een ‘side letter’ is verbonden: de Vlaamse investeerders zouden mikken op een volledige overname van Land Invest Group. Dat kan pas als Ogeo Fund bereid is zijn helft van de aandelen af te staan. Daar wil het pensioenfonds niets van weten, al was het maar omdat in Luik exclusieve gesprekken lopen met Janne.

Ogeo Fund, het vijfde pensioenfonds van België, staat onder druk van de FSMA om zijn financiering van Land Invest Group zo snel mogelijk af te bouwen.

Insiders stellen zich ook vragen over de rol van vastgoedbaron Dirk Cavens: is hij een van de beleggers achter de overname van Land Invest Group door Triest? Zo valt het op dat die laatste geen bezwaren maakt bij de verkoop van de Slachthuissite. In de Antwerpse vastgoedwereld doen geruchten de ronde dat Cavens met andere partijen een dubbelslag voorbereidt: de overname van Land Invest én het binnenhalen van het veelbelovende Slachthuis-project. Dat wordt in kringen rond Triest ontkend. Cavens was daarover niet te bereiken.

Opmerkelijk detail: het verjaardagsfeest dat Van der Paal op 20 oktober in het restaurant ’t Fornuis in Antwerpen organiseerde, was volgens diverse bronnen bedoeld om ‘indruk te maken’ op financier Triest en hem ervan te overtuigen de overname van Land Invest Group te tekenen. Triest was present op dat feestje. Het valt niet uit te sluiten dat precies daarom het bijna voltallige schepencollege aanwezig moest zijn: er hing een belangrijke deal in de lucht over de verkoop van de armlastige Land Invest Group aan een solvabele derde partij.

Geen commentaar

De klok tikt. Land Invest Group torst een schuld van 121 miljoen euro. Dat is 80 procent van het balanstotaal. Een groot deel van die schuld - 51 miljoen euro - bestaat uit obligatieleningen die de voorbije jaren op gulle wijze werden verstrekt door Ogeo Fund. Dat pensioenfonds, het vijfde grootste van België, staat onder druk van de toezichthouder FSMA om zijn financiering van Land Invest Group zo snel mogelijk af te bouwen.

121 miljoen
121 miljoen
Land Invest Group torst een schuld van 121 miljoen euro.

Uiterlijk eind dit jaar moet Land Invest Group ook 18 miljoen euro betalen aan de aannemer MBG, een dochter van de bouwgroep CFE. Hoe de vastgoedgroep dat voor elkaar gaat krijgen, is onduidelijk. Bij de groep is niemand bereikbaar voor een reactie. Marc Schaling weigert te antwoorden op vragen over de financiële situatie van de vastgoedgroep. Ook Erik Van der Paal wou geen commentaar kwijt.

Vorige week was een raad van bestuur van de Antwerpse projectontwikkelaar gepland, maar die is te elfder ure afgelast. Paul Borghgraef (63), een telg uit de familiale verankeraars achter KBC die vorig jaar door Ogeo Fund werd aangeduid als ‘zakelijk waarnemer’ om de vinger op de knip te houden, was al in de vergaderzaal aan de Koningstraat in Brussel, toen hij een telefoontje kreeg dat de bijeenkomst niet doorging. ‘Ik was daar uiterst boos over’, zegt hij. ‘Dat is not done. Er is hier een totaal gebrek aan transparantie.’

Zakelijk waarnemer Paul Borghgraef.

Borghgraef, die ook voorzitter is van het beursgenoteerde Retail Estates, zegt voorts dat het Luikse pensioenfonds hem niet voldoende inlicht. ‘Het verschuilt zich achter vertrouwelijkheidsclausules.’ Hij overweegt dan ook zijn ontslag in te dienen. Hij wacht daarvoor op de eerstvolgende raad van bestuur van Land Invest Group. Die is gepland voor volgende woensdag.

Er is hier een totaal gebrek aan transparantie.
Paul Borghgraef
Zakelijk waarnemer

Of het nog zolang zal duren, is onzeker. De voorbije dagen bezorgde de bedrijfsrevisor van PwC een brief aan Land Invest Group, waarin binnen dertig dagen een reddingsplan wordt geëist op basis van artikel 138 van de vennootschapswet. Dat wil zeggen dat ‘gewichtige feiten’ zijn vastgesteld die de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Als er geen gepaste maatregelen komen, stapt de bedrijfsrevisor met zijn vaststellingen naar de rechtbank van koophandel.

Het dossier van de Slachthuissite dat door N-VA-burgemeester Bart De Wever wordt afgedaan als een ‘privézaak’, is stilaan een publiek blok aan het been van het hele Antwerpse stadsbestuur geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud