Vlaams Belang daagt N-VA uit met 'Vlaamse grondwet'

©Photo News

De oppositiepartij Vlaams Belang dient in het Vlaams Parlement een voorstel in om een grondwet te maken voor 'de toekomstige onafhankelijke Vlaamse staat'. Ze daagt daarmee de regeringspartij N-VA uit.

De traditie om Vlaanderen een 'grondwet' te proberen geven, heeft een lange voorgeschiedenis. Jaren geleden probeerde ook toenmalig parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (sp.a) dat. Maar zoiets is politiek bijzonder gevoelig en juridisch niet evident. Daarom werd steevast over een 'handvest' gesproken, in plaats van over een grondwet.

De vorige Vlaamse regering stelde zo'n 'Handvest voor Vlaanderen' voor, maar de oppositie kantte zich ertegen. De filosofie van een grondwet is nochtans dat een ruime meerderheid zich achter de basisregels moet scharen. Een reanimatiepoging van CD&V had weinig succes, en uiteindelijk stierf het dossier de vorige regeerperiode een stille dood in het Vlaams Parlement. 

De oppositiepartij Vlaams Belang blaast het debat nu nieuw leven in. De Vlaams Belang-fractie diende in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie in 'betreffende een proeve van grondwet voor de toekostige onafhankelijke Vlaamse staat'.

'De huidige Vlaamse regering heeft de draad tot op heden niet meer opgenomen. Het Vlaams Belang doet dat wel', luidt het in de toelichting. 'Voor ons is het einddoel van de Vlaamse Beweging het oprichten van een onafhankelijke Vlaamse staat, lidstaat van een confederale Europese Unie. In dat licht lijkt het ons wenselijk dat nu al nagedacht wordt over welke grondwet die toekomstige onafhankelijke staat moet beschikken.' 

Juridisch zou een Vlaams handvest overigens weinig betekenen: in tegenstelling tot de Belgische grondwet kan niemand er zich in een rechtbank op beroepen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud