Vlaams Belang draagt Lode Vereeck voor bij UHasselt

Open VLD'er Lode Vereeck. ©Debby Termonia

Het Vlaams Belang draagt Lode Vereeck voor als bestuurder bij de Universiteit Hasselt. Lode Vereeck, een Open VLD'er, werd daar een jaar geleden ontslagen wegens ongepast gedrag.

In de provincieraad van Limburg zal het Vlaams Belang woensdag Lode Vereeck voordragen als bestuurder bij de Universiteit Hasselt. Dat meldt het Belang van Limburg dinsdag.

Het is een opvallende benoeming, omdat Vereeck gemeenteraadslid is in Diepenbeek voor Open VLD. Een jaar geleden werd hij aan de UHasselt ontslagen als professor voor verbaal grensoverschrijdend gedrag.

In de raad van bestuur van de universiteit zetelen naast de klassieke bestuurders uit de universiteitswereld ook twaalf externe vertegenwoordigers. De provincie Limburg benoemt zes bestuurders. Op basis van de uitslag van de lokale verkiezingen mag CD&V twee mensen voordragen en N-VA, Vlaams Belang, Open VLD en sp.a elk één.

Het Vlaams Belang zegt Vereeck voor te dragen omwille van zijn 'expertise en ervaring'.

Normaal wordt er geheim gestemd over alle zes kandidaten samen.

Ontslagen

Vereeck werd eind vorig jaar ontslagen aan de universiteit. Tegen die beslissing werd beroep aangetekend bij de Raad van State, dat zich nog niet heeft uitgesproken. Ook het parket van Limburg opende een zaak, maar seponeerde die.

Volgens Chris Janssens, het boegbeeld van het Vlaams Belang in Limburg, zijn er geen politieke engagementen tussen zijn partij en Vereeck. Hij zegt Vereeck voor te dragen omwille van zijn 'expertise en ervaring'.

Vereeck was tot mei 2019 senator voor Open VLD. Toenmalig partijvoorzitster Gwendolyn Rutten gaf hem bij de verkiezingen geen plaats op een lijst omdat volgens haar een sereen debat niet mogelijk was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud