Advertentie

Vlaams Belang zet vrouw uit partij na bezoek aan nazigraf

©Carrera Neefs

De partij Vlaams Belang trekt het lidmaatschap van Carrera Neefs in. De partijmilitante raakte in opspraak omdat ze bloemen had neergelegd op het graf van de Nederlandse SS-officier Willem Heubel.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken maakte de uitzetting van Neefs bekend in een interview met de krant De Zondag. Neefs ‘heeft de partij, onbewust weliswaar, veel schade berokkend’, zegt hij. De partij communiceerde niet over het dossier via haar eigen officiële kanalen.

Neefs veroorzaakte ruim twee weken geleden opschudding nadat ze beelden van haar bloemenhulde, op de Duitse militaire begraafplaats in het Nederlandse Ysselsteyn, gedeeld had op Instagram en Twitter. De vrouw werd op een N-VA-lijst verkozen in de gemeenteraad van Wuustwezel, maar stapte daarna uit de partij en werd lid van Vlaams Belang.

Carrera Neefs heeft de partij, onbewust weliswaar, veel schade berokkend.
Tom Van Grieken
Voorzitter Vlaams Belang

Aanvankelijk leek de partij de zaak te minimaliseren. ‘Juffrouw Neefs werd gevraagd door een nabestaande die niet zelfstandig kan gaan om bloemen te gaan neerleggen. Iedereen heeft volgens ons het recht om te rouwen’, klonk het nog in een eerste reactie. Later kondigde Van Grieken een intern onderzoek aan, en nu zegt hij dat het lidmaatschap van Neefs wordt stopgezet.

Charter

‘Initieel wou ze zelfs haar Facebook-bericht niet verwijderen. Wij hebben haar nadien gevraagd om het partijcharter te tekenen. Dat wou ze ook niet. Het partijbestuur is daarom van oordeel dat haar lidmaatschap stopgezet wordt. Loyaliteit moet van twee kanten komen’, klinkt het.

Het partijcharter is een document dat alle mandatarissen moeten ondertekenen. Neefs had dat na haar overstap nog niet gedaan. Er staat onder meer in dat mandatarissen moeten handelen volgens de partijlijn, ook op sociale media.

Van Grieken gelooft evenwel niet dat Neefs zelf een neonazi is. ‘Ik geloof haar als ze zegt dat dat geen politiek statement was. Zij heeft op vraag van nabestaanden een krans neergelegd. Dat mag ook van mij: een individu mag rouwen om iemand. Maar ze heeft dat politiek gezien uitermate onhandig aangepakt, om niet te zeggen stom. Dat was niet voor herhaling vatbaar.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud